8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Telekom Slovenije ponovno obiskali kriminalisti; preiskujejo nekdanjega direktorja velenabave Igorja Rojsa

Telekom Slovenije po poročanju Dela pretresa odhod direktorja velenabave Igorja Rojsa, ki se je ujel v akciji hrvaškega urada za preprečevanje korupcije. Po poročanju časnika so telekomunikacijskega operaterja prejšnji teden ponovno obiskali kriminalisti. V Telekomu so z informacijami skopi, Rojs pa se na klice ne odziva.

Po informacijah Dela so kriminalisti Telekom prvič obiskali oktobra v okviru hišnih preiskav, ki so potekale tudi v Kopru, Mariboru in na Hrvaškem, prejšnji teden pa je vabila na pogovore s preiskovalci dobil nov krog zaposlenih.

Kriminalisti so preiskavo začeli zaradi obvestila hrvaškega Urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok), pri nas pa jo usmerja specializirano državno tožilstvo. V Telekomu Slovenije se na vprašanja časnika o kriminalistični preiskavi niso odzvali, prav tako niso pojasnili, zakaj se je iz družbe poslovil Rojs, ki velja za tesnega sodelavca predsednika uprave družbe Rudolfa Skobeta.

Rojs se je po informacijah Dela po naključju ujel v mreže hrvaškega Uskoka, ko je ta preiskoval nekdanjega podpredsednika Nogometnega kluba Dinamo Zdravka Mamića. V preiskavi slednjega naj bi kriminalisti na računih ene od z Rojsom povezanih družb našli milijon Telekomovih evrov.

Viri iz Telekoma Slovenije so za Delo opozorili, da je težava v številnih precenjenih storitvah družb, ki so delale za Telekom in s tem izčrpavale družbo.

Rojs se je sicer prejšnji teden s Telekomom po dolgih letih formalno razšel sporazumno, zato mu je pripadla tudi odpravnina, še poroča Delo. Skobe njegovega odhoda ne komentira, prav tako ne odgovarja na vprašanja, kaj je vedel o Rojsu očitanih nepravilnostih.

Policija vodi predkazenski postopek proti petim slovenskim državljanom in enemu hrvaškemu, šlo naj bi za podjetnika iz Umaga, preiskuje pa več sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja ter pranja denarja.

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu so pojasnili, da so osumljeni kazniva dejanja storili tako, da so kot odgovorne osebe več gospodarskih družb s sedežem v Sloveniji plačevali lažne storitve, ki jim jih je na podlagi ponarejenih računov zaračunaval hrvaški državljan, ki je prek družbe Barnes & Bell, registrirane na območju Velike Britanije, pral denar z veriženjem transakcij, torej prek navideznih poslov in nakazovanja denarja slamnatim podjetjem.

Po oceni kriminalistov so si osumljenci pridobili premoženjsko korist v skupni vrednosti okoli 1,6 milijona evrov. Posel, šlo naj bi za najem optičnih storitev v družbi Barnes & Bell, je menda bil fiktiven.

 

 

Zahteva za popravek in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev po 26. in 27. členu Zakona o medijih (ZMed)

Spoštovani, pišemo vam v imenu naše stranke Igorja Rojsa iz Ljubljane.

Dne 23.11.2018, ob 12.00 uri, ste v elektronskem mediju www.demokracija.si, na povezavi: https://demokracija.si/slovenija/telekom-slovenije-ponovno-obiskali-kriminalisti-preiskujejo-nekdanjega-direktorja-velenabave-igorja-rojsa.html, objavili prispevek z naslovom “Telekom Slovenije ponovno obiskali kriminalisti; preiskujejo nekdanjega direktorja velenabave Igorja Rojsa”. Objava je posegla v pravice in pravno varovane interese naše stranke, zato se je nanjo primoran odzvati.

V nepodpisanem prispevku ste objavili, da po poročanju Dela Telekom pretresa odhod direktorja velenabave Igorja Rojsa, ki se je ujel v akciji hrvaškega urada za preprečevanje korupcije. Po informacijah Dela, da so kriminalisti Telekom prvič obiskali oktobra v okviru hišnih preiskav, ki so potekale tudi v Kopru, Mariboru in na Hrvaškem, prejšnji teden pa je vabila na pogovore s kriminalisti dobil nov krog zaposlenih. Preiskava se je začela zaradi obvestila hrvaškega Urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala, pri nas pa jo usmerja specializirano državno tožilstvo. Preiskujejo pet slovenskih in enega hrvaškega državljana. Nadalje je v prispevku zapisano, da se je Rojs po informacijah Dela po naključju ujel v mreže hrvaškega Uskoka, ko je ta preiskoval nekdanjega podpredsednika Nogometnega kluba Dinamo Zdravka Mamića, pri čemer so na računih ene od z Rojsom povezanih družb našli milijon Telekomovih evrov. Viri s Telekoma so opozorili, da je težava v številnih precenjenih storitvah družb, ki so delale za Telekom, in s tem izčrpavale družbo. Na Nacionalnem preiskovalnem uradu so pojasnili, da so osumljeni kazniva dejanja storili tako,da so kot odgovorne osebe več gospodarskih družb v Sloveniji plačevali lažne storitve, ki jim jih je na podlagi ponarejenih računov zaračunaval hrvaški državljan. Ta pa je prek družbe Barnes & Bell, registrirane na območju Velike Britanije pral denar z veriženjem transakcij. Po oceni kriminalistov so si osumljeni pridobili premoženjsko korist v skupni višini 1,6 milijona evrov. Posel, šlo naj bi za najem optičnih storitev v družbi Barnes & Bell, je menda fiktiven.

V prispevku je še zapisano, da se na Telekomu na vprašanja niso odzvali, tudi niso pojasnili, zakaj se je iz družbe poslovnil Igor Rojs.

____________________________

ZMed daje pravico zahtevati objavo popravka na vsako objavljeno obvestilo, s katerim sta bila prizadeta pravica in pravni interes posameznika. Pri tem ni pomembno, ali se prispevek sklicuje na drug medij ali je plod izvirnega dela medija, ki je prispevek objavil. Pomembno je le, da objavljeni prispevek posega v pravice in interese prizadetega.

Nobenega dvoma ne more biti o tem, da je povprečni bralec iz prispevka dobil vtis, da je Igor Rojs med petimi slovenskimi državljani, ki jih preiskuje Nacionalni preiskovalni urad, potem, ko naj bi Rojsa po naključlju v svoji akciji ujel hrvaški Uskok, ki je na računu ene od z Rojsom povezanih družb našel milijon evrov Telekomovega denarja kot rezultat preplačevanja storitev oziroma plačevanja fiktivnih storitev prek družbe Barnes & Bell. Tako je Igor Rojs v prispevku javnosti prikazan kot osumljenec storitve kaznivih dejanj v zvezi z zlorabo položaja ali zaupanja ter pranja denarja, in se je moral zaradi tega posloviti od Telekoma. Vse navedeno javnost dojema kot zavržno, obsojanja vredno. Posameznik, ki stori takšna ravnanja, pa je v očeh javnosti prepoznan kot nevreden zaupanja, kot slab človek, brez obče sprejetih vrednot in vesti.

Prispevek sloni na polresnicah in prikrajanju informacij oziroma delnih informacijah, izrazito in zdi se, da namenoma, prav v škodo Igorja Rojsa. Tako nedvomno posega v njegove osebnostne pravice do dostojanstva, ugleda in dobrega imena, kar ga po 26. členu ZMed upravičuje do objave odgovora.

V skladu s 26. in 27. členom ZMed zahtevamo, da v celoti in v nespremenjeni obliki najkasneje v 48 urah od prejema zahteve v elektronskem mediju www.demokracija.si na povezavi: https://demokracija.si/slovenija/telekom-slovenije-ponovno-obiskali-kriminalisti-preiskujejo-nekdanjega-direktorja-velenabave-igorja-rojsa.html, pod objavljenim prispevkom, objavite:

»Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na prispevek z naslovom: “Telekom Slovenije ponovno obiskali kriminalisti; preiskujejo nekdanjega direktorja velenabave Igorja Rojsa ”, objavljen 23.11.2018, ob 12.00 uri.

Igor Rojs zaradi sumov storitve kaznivih dejanj ni preiskovan ne na Hrvaškem ne v Sloveniji. Nikakor torej ne drži, da je hrvaški Urad za bolj proti korupciji in organiziranemu kriminalu v svoji kriminalistični akciji na računu ene od z Rojsom povezanih družb odkril milijon evrov Telekomovega denarja. Igor Rojs ni odtujil niti centa Telekomovega denarja, kaj šele milijona evrov in ni osumljen nobenega kaznivega dejanja v povezavi z zlorabo položaja ali zaupanja ter pranjem denarja ali katerega drugega kaznivega dejanja.

Posli, pri katerih je Igor Rojs sodeloval na Hrvaškem in so povezani z najemom optičnih storitev v družbi Barnes & Bell, niso bili fiktivni. Vsi posli so bili sklenjeni po ustaljenem notranjem protokolu, kar pomeni, da so sodelovale strokovne službe, uprava oziroma član uprave kot podpisnik in odločevalec in ni šlo za izvajanje nenakšnih neomejenih pooblastil Igorja Rojsa, kot bi bralci lahko razumeli iz prispevka. Posli so bili dejansko opravljeni in plačani po povsem konkurenčnih cenah, kar je potrdila tudi notranja kontrola v obsežni reviziji letos oktobra.

Igor Rojs je za Telekom vselej delal vestno in pošteno. V 14 letih he s sodelavci dosegel, da se je veleprodajni posel potrojil na komulativno priblizno 2.5 milijarde evrov prihodkov in priblizno  1 milijarde evrov zasluzka za Telekom.

 Igor Rojs

zanj po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle, o.p., d.o.o.«

V pričakovanju objave popravka vas lepo pozdravljamo.

Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle, o.p., d.o.o.

Zadnje novice

Sorodne vsebine