10.9 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Tatvine izvenkrmnih motorjev na območjih Pirana in Izole

Policisti  Policijske postaje Piran in Policijske postaje Izola so v juliju 2020  obravnavali  21 prijavljenih primerov tatvin izvenkrmnih motorjev, ki so  bili  odtujeni s plovil na območju Občine Piran (kanal Fazan, kanal Sv. Jerneja,  kanal  Roja) in Občine Izola (marina Izola). Ugotovljeno je bilo, da je storilec v vseh primerih neovirano dostopal do privezanih plovil in v različnem časovnem obdobju na različnih krajih izvrševal tatvine.

Policisti  Policijske  postaje  Sežana so prejeli obvestilo občana, da je v okolici  Divače v gozdu opazil večje število izvenkrmnih motorjev. Na kraju so  kriminalisti  in  policisti  dejansko  našli  in  zavarovali  skupaj 11 izvenkrmnih  motorjev  različnih  znamk,  na  katerih  so  bile v večini že odstranjene  identifikacijske  oznake.  Na podlagi tako zbranih obvestil so 18.  7.  2020  prijeli  44-letnega  državljana Litve, ki se je pripeljal do odloženih  izvenkrmnih  motorjev.  Osumljencu  je  bila odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje (do 48 ur).

V  postopku  smo do sedaj identificirali 6 izvenkrmnih motorjev, ki so bili odtujeni  na  območju  Pirana. Na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Kopru smo opravili tudi preiskavo avtodoma, s katerim se je osumljeni prevažal, v katerem  je  bilo  najdeno  tudi  orodje,  s  katerim je izvrševal tovrstna kazniva  dejanja.  Prav  tako  so  bile  osumljenemu  zasežene  elektronske naprave,  preko katerih bomo skušali identificirati morebitne sostorilce in še  druga  kazniva  dejanja. Glede na zbrana obvestila namreč sumimo, da je vseh  11  izvenkrmnih  motorjev povezanih s kaznivimi dejanji. Prav tako pa pogrešamo še 10 drugih izvenkrmnih motorjev, ki so bili ukradeni v tem času na  območju  PU  Koper.  Dne 20. 7. 2020 je bil osumljeni s kazensko ovadbo koprskih  kriminalistov  priveden  na  zaslišanje  k  preiskovalni  sodnici Okrožnega  sodišča  v Kopru, ki je na predlog državne tožilke zanj odredila pripor.

Za kaznivo dejanje tatvine je zagrožena kazen zapora do treh let.

Splošen  trend,  predvsem  na območju Občine Piran in Občine Izola, kaže na povečanje  tovrstnih  kaznivih  dejanj v času poletne turistične sezone, ki jih  pretežno  izvršujejo  tuji  državljani.  Kot  pretekla leta tudi letos zaznavamo,  da storilci običajno izvršujejo tatvine izvenkrmnih motorjev na isti lokaciji, kar kaže na njihovo organiziranost in predvsem na cilj, da s prodajo  teh  motorjev  pridobijo premoženjsko korist. V ta namen se zaradi uspešne  najdbe odtujenih predmetov in prijetja storilcev vselej povezujemo s  tujimi varnostnimi organi, s katerimi si izmenjujemo potrebne operativne podatke.  Policija, ki skrbi za izboljšanje varnostnih razmer, si prizadeva doseči  visoko  stopnjo  varnosti.  Zato  gre  velik  pomen  pripisati tudi sodelovanju  z  občani, kar se je tudi v danem primeru izkazalo kot uspešno in pohvale vredno.

Ker  je  večina  plovil  na  prostem,  njihovim lastnikom svetujemo, naj po turistični  sezoni pospravijo izvenkrmne motorje, če plovil ne uporabljajo.
V  času turistične sezone pa je na izvenkrmne motorje možna tudi namestitev različnih  tehničnih  naprav, ki zagotavljajo varnost in morebitno sledenje ukradenemu  predmetu.  Možnost je tudi namestitev zvočne alarmne naprave na ključavnicah,   s  katerimi  so  zaklenjeni,  ter  povečan  fizični  nadzor pristojnih služb in namestitev videonadzora.

Zadnje novice

Sorodne vsebine