18.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Stopili na prste ponarejevalcem 500 evrskih bankovcev

V zadnjih treh mesecih na širšem celjskem območju obravnavali več primerov unovčenja ponarejenih bankovcev za 500 evrov.

 

Kot se je dalo izvedeti, so celjski policisti stopili na prste ponarejevalcem omenjenih bankovcev in zelo verjetno tudi tistim, ki ga plasirajo v promet.

Celjski kriminalisti in policisti Policijske uprave Celje so že v februarju, marcu in aprilu letos obravnavali večje število kaznivih dejanj Ponarejanja denarja, kjer so neznane osebe na območju policijske uprave Celje unovčevale ponarejene bankovce za 500 evrov. In to »uspešno«, po prepričanju unovčevalcev, kar velja za sam začetek.

Takojšnji pristop in temeljito delo na terenu so konec prejšnjega tedna v Celju okronali z odvzemom prostosti ženski stari 47 let in 54-letnemu moškemu, doma z območja Celja, ki sta osumljena kaznivega dejanja Ponarejanja denarja.

Tradicija zelo »dobrih, celo odličnih« tiskarjev na celjskem se nadaljuje, žal v danem primeru v napačno smer in na kriminalno podlago zastavljenimi cilji.

Osumljena bodo kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja Ponarejanje denarja po 243. čl. KZ1.

Ponarejeni bankovci za 500 evrov so zelo kakovostne izdelave, zato opozarjamo trgovce, gostince in vse ostale, ki poslujejo z gotovino, naj bodo pozorni pri sprejemanju bankovcev za 500 evrov. To zelo blizu originalnim bankovcem ponarejene vijoličaste lične bankovce je zagotovo še kar nekaj v »prometu« in zanimive za družbe bonvivan-ov, razigranih ljudi da neopaženo »žurajo« in zamaskirajo pot, izvor ponarejenega bankovca.

Znano je da so nacionalne centralne banke v evrskem območju na podlagi odločitve sveta ECB iz 2016 z 27. januarjem prenehale z izdajo bankovcev za 500 evrov. Izjemi sta nemška in avstrijska centralna banka, ki jih bosta tiskale do konca 26. aprila. Petstotak bo sicer ostal zakonito plačilno sredstvo, banke pa jih bodo lahko vračale v promet.

Ta primer navaja na razmišljanje, da ponarejanje kot »profesionalni« dosežek, kar se tiska tiče je eno, vse drugo kar gre v smeri prečnih poti za dosego bogastva in ugodja za sebe in »compagnone«, pa pripelje do morebitnega oziroma zelo verjetnega srečanja z varuhi reda in zakona tudi na področju na katerem operirajo »strokovnjaki«, ki ljubijo bankovce vijoličaste barve. Sicer pa v obdobju »plastičnega« oziroma kartičnega poslovanja tovrstnih bankovcev bi moralo bit še manj v denarnicah. Kar pa se gostincev tiče še posebej velja posebna pozornost, da si ne bodo z nepozornostjo »zapravili« celodnevni ali večji del dnevnega izkupička v primeru neopaženega unovčenja ponarejenega bankovca.

Pozor velja, in to pravočasno!

V.K.T./V FOKUSU

Zadnje novice

Sorodne vsebine