6.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Ste slišali, kakšna nova vrsta kriminala se je pojavila v zadnjem času? Izkoriščajo vaša čustva in vam praznijo denarnico

Piše: C. R.

Na PP Sežana so v zadnjih mesecih prejeli kar tri prijave goljufije z istim načinom  storitve. Gre za tako imenovano ljubezensko prevaro, ko neznanec z lažnivim  prikazovanjem  in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravi v zmoto oškodovanko, ta pa mu lahkoverno nakaže denar.

V  prvem  primeru  je  ženska  nakazala  500  evrov,  kolikor  naj  bi bila pristojbina  za  ladijsko  pošiljko,  preko  katere  naj  bi  ji internetni ljubezenski  prijatelj  poslal dragoceno pošiljko iz Jemna. Plačilo je bilo izvedeno na račun v Turčiji

V drugem primeru je oškodovanka nakazala skupaj 20.000 evrov za zavarovanje pošiljke,  ki naj bi ji jo poslal internetni ljubezenski prijatelj. Plačilo je bilo izvedeno na različne banke v Italiji.

V  tretjem primeru, ki ga obravnavajo policisti, pa je oškodovana ženska za prejem  pošiljke  nakazala  skupaj 6.357 evrov, s katerimi naj bi plačevala različne  prijavnine,  kotizacije  in  podobno.  Izvedla  je tri plačila na različne bančne račune na Poljskem.

Storilci  v  tovrstnih goljufijah običajno oškodovance najdejo/kontaktirajo na  družbenih  omrežjih  (najpogosteje  Facebook,  Instagram) ter kasneje z njimi komunicirajo preko aplikacij kot so Messenger, Skype, Viber, Whatsup.
Običajno komunicirajo pisno, lahko tudi pokličejo.

Predstavijo  se  kot  vojaki  na  mirovnih  misijah,  zdravniki, delavci na naftnih   ploščadih,  predvsem  pa  imajo  dobro  pripravljeno  zgodbo  (so osamljeni  in  premožni),  pošiljajo  fotografije in želijo vzpostaviti čim bolj  intimen  odnos.  Tovrstno  pisanje  in  kontaktiranje lahko traja več mesecev  ali  celo  let,  saj  želijo  od žrtve pridobiti zaupanje. V nekem trenutku pa začnejo prositi za denar z izgovorom, da bi prišli na obisk, da potrebujejo za urejanje poti, vize, razne druge dokumentacije …

Goljufi  od  žrtev  najraje  zahtevajo  plačevanje  prek plačilnih sistemov Western  Union  ali  MoneyGram,  ki  sta namenjena hitremu prenosu denarja. Včasih  gre  tudi  za  nakazila  na bančne račune v tujini, ki pa praviloma pripadajo  t.  i.  denarnim mulam. Te denar takoj po prejemu dvignejo in po drugi poti pošljejo naprej. Sled za denarjem se v vsakem primeru zelo hitro izgubi, prevarante je praviloma nemogoče izslediti.

“V  Policiji  smo  v  letu  2020 obravnavali 37 tovrstnih kaznivih dejanj, s katerimi  je bila povzročena škoda v višini približno 900.000 evrov, v letu 2021  pa  smo  do  10.  3. 2021 obravnavali 13 tovrstnih kaznivih dejanj, s skupno škodo približno 15.000 evrov,” so sporočili.

Če  ste  se  prepoznali  v  zgornjem opisu, vam svetujemo, da nemudoma in v celoti  blokirate  vso komunikacijo z goljufi. Blokirajte jih na Facebooku, Skypu …, ne odgovarjajte na njihove klice in elektronska sporočila. Skratka z  njihovega  stališča  naj  izgleda,  kot  da  ne obstajate več. Če ste že nakazali denar, zadevo čimprej prijavite na najbližji policijski postaji.

Vir: PU Koper

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine