5 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Ste slišali, kako kruto sta se roparja znesla nad ostarelim oškodovancem?

V  noči  na  11. november  2020 so bili policisti obveščeni, da naj bi v okolici Krškega neznanci  oropali  starejšega  oškodovanca,  ga  pretepli, mu grozili in ga poškodovali.

 

Policisti PP Krško in novomeški kriminalisti so takoj pričeli z  intenzivno  preiskavo  in  številnimi  aktivnostmi  za odkritje nasilnih storilcev.  Na  kraj  kaznivega dejanja so poklicali reševalce, ki so lažje poškodovanega moškega oskrbeli in mu nudili pomoč.  Ugotovljeno je bilo, da so  v  noči  na  11. 11. zamaskirani neznanci skozi garažna vrata vlomili v stanovanjsko  hišo.  Starejšega  oškodovanca,  ki  v  hiši  prebiva sam, so prebudili,  ga  zvlekli  s  postelje,  pretepali,  mu  grozili  z  nožem in zahtevali,  da  jim  izroči  denar. Pregledali so prostore, odtujili manjšo vsoto denarja in meso iz zamrzovalne skrinje. Pred odhodom so žrtvi ponovno zagrozili  in  mu  uničili  telefon, da bi mu preprečili, da bi poklical na pomoč.

Kriminalisti  so  med  preiskavo  ugotovili,  da sta kaznivega dejanja ropa osumljena 34-letni in 19-letni moški iz naselja v okolici Brežic. Skladno z določili Zakona o kazenskem postopku so jima 28. 12. odvzeli prostost in ju pridržali.  Oba  osumljenca, ki so ju v preteklosti že večkrat obravnavali, predvsem zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, so 30. 12. s kazensko ovadbo privedli  k  preiskovalnemu  sodniku,  ki je po zaslišanju zoper 34-letnika odredil  pripor,  zoper  19-letnika  pa hišni pripor. Kriminalisti nekatere okoliščine ropa še preiskujejo.

Policisti  in  kriminalisti  pri  preiskavah  premoženjskih kaznivih dejanj pogosto  ugotavljajo,  da  se  storilci  pripravijo  na izvršitev kaznivega denanja.  Opazujejo stanovanjske hiše, poizvedujejo, kdo v  njih prebiva in opazujejo  tudi  navade  stanovalcev.   “Občane pozivamo, da nas obveščajo o pojavu  sumljivih  vozil  in  oseb,  ki  si  ogledujejo hiše in bi se lahko pripravljali na izvršitev kaznivega dejanja. Podatki o znamki in registrski tablici  vozila ali opis sumljive osebe ob morebitnem kasnejšem vlomu lahko bistveno  pripomore k uspešni preiskavi kaznivega dejanja. Svetujemo, da ob temnih  delih  dneva,  tudi  če  od doma odidete le za krajši čas (sprehod, odhod  v  trgovino  ipd.),  v  hiši  pustite prižgano luč, televizijski ali radijski sprejemnik – hiša naj ne daje videza, kot da v njej ni nikogar. Ob daljši odsotnosti poprosite sosede, naj bodo pozorni na sumljive okoliščine in o tem obveščajo policiste.”

Storilci iz stanovanjskih hiš kradejo denar in nakit, ki ga pogosto najdejo na  predvidljivih  in lahko dostopnih mestih. “Občanom svetujemo, da doma ne hranijo  večje vsote gotovine in vrednejšega nakita. Vsakomur, ki bi postal žrtev  vloma,  policisti svetujemo, naj nas o tem takoj obvesti na številko 113.  Oškodovanci  naj  do prihoda policistov ne vstopajo v prostor, ker je storilec lahko še vedno v objektu, uničile pa bi se tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja,” sporočajo iz PU Novo mesto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine