12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Starejša voznica mad Lipcami in Karavankami po avtocesti vozila v napačno smer

Gorenjski policisti so danes dopoldan okoli 10.30 obravnavali prijavo vožnje v napačno smer med Lipcami in Karavankami. Za dejanje so obravnavali starejšo voznico, ki se je na priključku Lipce pravilno vključila na avtocesto, na počivališču, ki je približno en kilometer naprej v smeri Lesc, pa se je z avtomobilom obrnila in se po prehitevalnem pasu v napačno smer odpeljala proti Karavankam. Do ustavitve na Hrušici je pri Podmežaklji oplazila še vozilo, ki je peljalo nasproti. Čelnemu trčenju se je ta voznik komaj izognil s hitrim premikom s prehitevalnega na vozni pas.

 

Dogodek prometni policisti obravnavajo kot kaznivo dejanje zoper varnost javnega prometa. Po do sedaj zbranih obvestilih ni bil nihče telesno poškodovan. Postopek proti voznici še poteka, okoliščine pa kažejo, da ni šlo za namerno dejanje.

Nesreča se zgodila na prehitevalnem pasu avtoceste, ki ga običajno uporabljajo vozniki, ki vozijo v napačno smer, ker je to njegov desni (naš
levi) pas tako kot je to na običajni cesti.

Nasvet, kako ravnati, ko voznik vidi ali sliši obvestilo, da je na avtocesti nasproti vozeče vozilo:

– Zapustite avtocesto oziroma hitro cesto ali zapeljite na počivališče.
– Spremljajte prometno signalizacijo (semafor v predorih, portali).
– Upočasnite hitrost, vendar ne pretirano, in po potrebi prižgite vse
štiri smernike – vozite še posebej previdno.
– Vozite po desnem pasu, saj vozniki, ki vozijo v napačno smer,
običajno vozijo po prehitevalnem pasu.
– O voznikih, ki vozijo v nasprotno smer, obvestite policijo.

Če se nam to zgodi in po avtocesti peljemo v napačno smer, pa takoj ustavimo vozilo. Po možnosti to storimo izven vozišča in tako, da ne ogrožamo sebe in drugih udeležencev prometa. Nemudoma obvestimo Policijo na številko 113 ali pokličemo na Prometnoinformacijski center na tel. št.
1970, kjer bodo poskrbeli za ustrezno zavarovanje kraja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine