11.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Srhljivo! Na ljubljanski osnovni šoli učitelj »preverjal«, ali deklice nosijo spodnjice

V včerajšnji oddaji Tednik razgalili dogajanje na eni od ljubljanskih OŠ, ki se je sicer dogajalo že pred desetletji, a zato ni nič manj grozno. Na OŠ Prežihovega Voranca je leta 1980 učitelj telovadbe spolno nadlegoval osnovnošolke. Ostudno početje je prišlo na dan, ko so starši ene od deklic naredili kažin in je zadeva pristala na sodišču. Izkazalo se je, da je bilo deklic še več in očitno je bilo, da se je stvar dogajala kar več let.

In kaj se je dogajalo?  Kot je dejala ena od žrtev, jih je učitelj telovadbe v šoli v naravi vsak večer prišel kontrolirat v skupinsko spalnico, ali so gole pod pižamo, ker da je tako bolj higiensko. Pri tem jih je seveda videl gole, kar je zloraba. Ljubljančanka, ki je takrat imela samo 12 let, je povedala, da so na učiteljevo zahtevo morale biti brez spodnjih hlačk pod pižamami. Še vedno se spominja, kako jo je bilo vsak večer na pogradu strah, kdaj bo prišel “v kontrolo”, n po dolgih letih je svojo grdo izkušnjo razkrila na Facebooku – potem pa je sledil plaz: pod njeno objavo so se oglasle še druge ženske, ki so doživele podobno.

Omenejni učitelj je bil tudi trener košarke in se je tudi na treningih deklet dotikal na neprimernih mestih – preprosto rečeno – otipaval jih je. Šola vsega tega dogajanja dolgo ni opazila ali pa je zadevo pometala pod preprogo….

Pri takšnih in podobnih zlorabah je velikega pomena to, da je otrok, ki pove kaj takega, slišan in da se stvar razišče. So pa zelo redke šole, ki bi si lahko privoščile tožbo prosti osebi, osumljei spolne zlorabe učencev, saj lahko toženi, če mu krivda ni bila dokazana, zahteva izgubljeni dohodek in se vrne na delo v šolo, vrtec ali drugo vzgojno ustanovo. Kako varni so torej naši otroci danes?

V Sloveniji nobena institucja nima nobenih podatkov o spolnih zlorabah, ki so jih storili pedagoški delavci učencem, poleg tega pa je malo verjetno, da šole, ki zaposlujejo nove delavce, preverjajo ali je bil dotični prosilec za sprejem v službo, kdaj osumljen dejanja spolne zlorabe v vzgojenm zavodu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine