14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Spletne romantične goljufije: goljufu večkrat nakazala po več 10.000 evrov

Piše: C. R., STA

Mariborski kriminalisti obravnavajo primer “ljubezenske prevare”, pri kateri je starejša občanka v prepričanju, da si preko spleta dopisuje z moškim, zaposlenim kot zdravnikom v tujini, ki potrebuje denar za vrnitev domov, večkrat nakazala po več 10.000 evrov. Na policiji ob tem spletne uporabnike opozarjajo, da ne nasedajo tovrstnim prevaram.

Kot pojasnjujejo na Policijski upravi Maribor, se dopisovalci pri takšnih spletnih prevarah žrtvam predstavljajo pod različnimi krinkami in izgovori o tem, zakaj ne morejo do denarja. Za “zdravniki v tujini, vojaki na mirovni misiji ali nesrečnimi vdovci na naftni ploščadi” pa lahko stojijo pretkani kriminalci, ki preko spleta tako nagovarjajo ženske.

Na policiji še dodajajo, da je za t. i. ljubezenske oziroma romantične goljufije sicer značilno, da želijo storilci z žrtvami navezati čustveno zvezo in so z njimi preko e-pošte ali telefona v stiku tudi po več mesecev.

Tovrstne oblike spletnih goljufij velikokrat niso prijavljene policiji ali pa so prijavljene šele več mesecev po transakcijah, zato na policiji opozarjajo, naj se oškodovanke nanje obrnejo kar najhitreje po opravljenih transakcijah, saj to v največji meri vpliva na možnost povrnitve denarja.

Policisti prav tako opozarjajo na pasti spletnih nakupov. Trenutno obravnavajo spletno goljufijo pri nakupu električnega skuterja. Občanka se je preko družbenih omrežij dogovarjala za nakup v vrednosti 249 evrov, pri tem pa prodajalcu posredovala številko svoje plačilne kartice s PIN kodo in številko mobilnega telefona. Ko je pozneje preverila transakcijo preko spletne banke, je ugotovila, da ji je bilo v več zneskih z računa odtujenih skoraj 2000 evrov.

Spletne kupce zato na mariborski policijski upravi pozivajo, da pred izvedbo spletnega nakupa dobro premislijo o varnosti nakupa, predvsem pa naj nikomur ne pošiljajo občutljivih osebnih podatkov, kot so gesla, digitalna potrdila in drugi podatki o bančnih računih.

Več o ljubezenskih spletnih prevarah in o varnem nakupovanju preko spleta je mogoče prebrati na spletni strani www.varninainternetu.si.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine