10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Spet zasegli veliko količino prepovedanih petard

Domžalski  policisti so včeraj po zbranih obvestilih in pridobljeni odredbi opravili  hišne  preiskave pri  34-letnemu moškemu zaradi sumov prekrška po Zakonu  o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI). V hišnih preiskavah na  širšem  območju  Ljubljane  je  bilo  najdeno  in  zaseženo  176  kosov pirotehničnih izdelkov (petard) kategorij F2 in F4. Njihov glavni učinek je pok,  posest  ali  uporaba  teh  pirotehničnih  sredstev pa je prepovedana.


Policisti  zoper  34-letnika,  doma  iz  območja Domžal, vodijo prekrškovni postopek  zaradi  kršitev Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, v preteklosti pa je bil že obravnavan za istovrstne kršitve.

Kljub   vsakoletnemu   ozaveščanju  pirotehnični  izdelki,  predvsem  tisti predelani  in/ali kupljeni na črnem trgu, še vedno občasno povzročijo hude, trajne  poškodbe,  najpogosteje  pri  mladih.   Zato  pozivamo  vse, naj ne uporabljajo   prepovedanih  pirotehničnih  izdelkov,  odsvetujemo  pa  tudi uporabo  dovoljene  pirotehnike,  ki  jo kljub prepovedi prodaje, policisti občasno še vedno zaznamo na terenu.

Še  posebej  je  nevarno  predelovati  pirotehnične  izdelke zaradi večjega učinka,   uporabljati   pirotehnične   izdelke   v  drugih  predmetih,  ali uporabljati doma izdelane pirotehnične izdelke.

Policisti,  skupaj  z  zdravniki in gasilci prav zaradi nevarnosti nastanka poškodb  odsvetujemo  kakršno koli rabo prepovedanih petard različnih oblik in  moči.  Poškodbe  zaradi pirotehnike so različne, od manjših opeklinskih ran,  brez  večjih funkcionalnih posledic, do žal zelo pogosto precej hudih poškodb  z  obsežnimi  funkcionalnimi  in  estetskimi  posledicami,  kot so poškodbe  rok,  oči  in  obraza.  Žal  so poškodbe najbolj pogoste prav pri mladih  ljudeh,  ki  se  nato celo življenje spopadajo tako s fizičnimi kot psihičnimi posledicami, ki predstavljajo breme tudi za njihove družine.

Ne  pozabite,  da  se pokov ne bojijo le ljudje, temveč tudi živali, ki jim december  prav zaradi uporabe pirotehnike predstavlja izjemno stresen čas v letu.  To  velja  tako  za  domače  kot  tudi za divje živali. Zato uporabo pirotehnike prilagodite tudi njim.

Nepravilna  ali  objestna  uporaba  pirotehnike  pa  ni  nevarna  zgolj  za uporabnika   in  mimoidoče,  temveč  pogosto  povzroča  škodo  na  bližnjih objektih.  V  prazničnem  času  se tako pogosto poveča število požarov, saj posamezniki  petarde  ali druge pirotehnične izdelke mečejo v koše za smeti in  zabojnike,  da bi dosegli močan pok. Takšno početje je izjemno nevarno, saj  se  požar  lahko  hitro  razširi  tudi  na  parkirane  avtomobile  ali stanovanjske  zgradbe,  ki  so v bližini. Lahko se zgodi, da se ponesrečijo tudi ognjemeti, ki namesto v zraku končajo v bližnjem objektu.

Zaradi   epidemije   covida-19  so  zdravniki  v  zadnjih  mesecih  izjemno obremenjeni. Vsaka dodatna poškodba, ki bi jo lahko preprečili, pa obremeni zdravstvene  delavce,  zato  se  poskusimo  izogniti  tveganjem in jih tako razbremenimo  dodatnega dela, enako veljka za gasilce, ki imajo delo zaradi nepotrebnih požarov,

Preden  se  torej  odločite,  da  bi  si tudi letos s pokanjem in ognjemeti popestrili  praznike,  pomislite na morebitne posledice in vse tiste, ki bi jim  to  lahko  predstavljalo stres, breme ali celo nevarnost. Naš svet  in prehod v leto 2021 lahko razsvetlimo tudi brez uporabe pirotehnike.

Zadnje novice

Sorodne vsebine