14.3 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Spet nas čaka burna noč in nedelja z močnimi nalivi ter možnostjo poplav

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da bodo v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi. Naraščale bodo tudi reke v zahodni in deloma osrednji in južni Sloveniji, v srednjem in spodnjem toku pa bo danes poplavljala tudi Drava. Plima lahko zvečer znova preplavi nižje ležeče dele obale.

 

Popoldne bo večinoma oblačno, sprva bo še precej suho, proti večeru pa se bo dež od vzhoda razširil nad večji del države. Ponoči bodo padavine močnejše v zahodnih krajih, na vzhodu pa bodo prehodno ponehale. Okrepil se bo jugovzhodni veter, ob morju jugo.

V nedeljo bo pretežno oblačno in na zahodu deževno, dež se bo popoldne od zahoda znova razširil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Od danes popoldne do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, napoveduje Arso.

V noči na nedeljo bodo najbolj narasle reke v zahodni in deloma osrednji in južni Sloveniji ter Sava v srednjem in spodnjem toku, kjer lahko pride tudi do razlivanj. Drava pa ima na meji z Avstrijo ustaljen pretok 1100 kubičnih metrov na sekundo. Danes in v nedeljo bo naraščala tudi v srednjem in spodnjem toku, kjer bo danes dosegla pretok 1300 kubičnih metrov na sekundo in poplavljala.

Zvečer bo znova povišana plima, ki lahko preplavi obalo v višini 20 do 30 centimetrov,

V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal. V ponedeljek se bo zlasti na severu in na vzhodu delno zjasnilo, bolj oblačno pa bo ostalo na Primorskem in Notranjskem, kjer bo občasno rahlo deževalo. V torek se bodo padavine na zahodu spet okrepile.

Sneg in dež težave še naprej povzročata tudi v Avstriji

Na vzhodu avstrijske dežele Tirolska in severozahodu avstrijske Koroške sneg in deževje še naprej povzročata težave, zaradi česar so prekinjene prometne povezave, ljudje pa so brez elektrike. Obilno sneženje in deževje napovedujejo tudi za danes in nedeljo. Na poplave se pripravljajo tudi v kraju Labot ob meji s Slovenijo.

Ponoči je vzhod Tirolske zajelo obilno sneženje, zaradi česar so prebivalcem svetovali, naj se ne zadržujejo na prostem. Davi sta se sneženje in dež umirila, tako da so se lahko lokalne oblasti in pristojne službe posvetile odpravi težav na električnem omrežju. Dopoldne je bilo na območju brez elektrike okoli 5400 gospodinjstev.

Zjutraj so začeli odstranjevati tudi podrta drevesa, ki so padla pod težo mokrega snega in ovirajo promet. Številne ceste so iz varnostnih razlogov zaprte, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Moten je tudi železniški promet.

Obstaja tudi velika nevarnost snežnih plazov. Za vzhodni del Tirolske velja četrta stopnja nevarnosti plazov na petstopenjski lestvici.

Avstrijski vremenoslovci medtem napovedujejo prihod nove fronte z dežjem in snegom. Danes bodo padavine pogostejše po celotni Avstriji, v noči na nedeljo in v nedeljo pa se bosta sneg in dež še okrepila predvsem na zahodu in jugu države. Najhuje bo na vzhodu Tirolske in severozahodu avstrijske Koroške. Vremenoslovci so za to območje izdali rdeče opozorilo. V ponedeljek se bo vreme nekoliko umirilo, za torek pa so znova napovedane obilne padavine. Bolj suho vreme je pričakovati šele v sredo.

Se pa na poplave pripravljajo tudi v kraju Labot na jugovzhodu avstrijske Koroške, saj bodo zaradi napovedanega obilnega deževja znižali gladino akumulacijskega jezera pri Velikovcu. Tako bi lahko reka Drava začela poplavljati. V stiku so tudi s pristojnimi slovenskimi oblastmi, poroča APA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine