-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Spet drzne tatvine – tatovom se je tudi tokrat načrt povsem posrečil

Včeraj, okoli 12. ure so bili policisti obveščeni, da so na območju Šiške štirje neznani storilci, ki so se predstavili kot delavci elektro podjetja, oškodovanko zamotili s pogovorom in jo odpeljali za hišo, med tem časom pa sta dva izmed njih vstopila v hišo, jo pregledala in odtujila gotovino. Z dejanjem sta povzročila za okoli 200 evrov škode.

 

Istovrstno kaznivo dejanje je bilo le pol ure pred tem storjeno na območju Medvod, kjer so prav tako štirje neznani storilci zamotili oškodovanko in ji iz hiše odtujili nadzorno kamero. Policisti v obeh primerih še nadaljujejo z zbiranjem obvestil za izsleditev neznanih storilcev in bodo o vseh znanih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo. Opis: v obeh primerih gre za štiri moške, stare med 30 in 40 let, ki so se s kraja odpeljali s svetlejšim osebnim vozilom (sivo zelene ali modre barve).

“Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom,” so zapisali na ljubljanski policiji.

Kot opozarjajo, odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

“Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.”

V Šiški je bilo vlomljeno v stanovanje, od koder je bil odtujen nakit, gotovina, mobilni telefon in računalnik. Škoda znaša okoli 2500 evrov. Na območju Grosuplja je bilo vlomljeno v avtomat za hrano, od koder so bili odtujeni prehrambni artikli. Škoda znaša okoli 600 evrov. V Mostah je bilo vlomljeno v več gradbenih kontejnerjev na gradbišču, od koder je bilo odtujeno orodje. Škoda znaša nekaj tisoč evrov.

Ob 2.48 so policisti prejeli klic občana iz Pirana, da mu je nekdo ukradel skuter Gilera Runner, rumene barve. Policisti so skuter izsledili na Tartinijevem trgu in tam opravili ogled. Nadaljujejo z zbiranjem obvestil, sledi kazenska ovadba. Koprski policisti pa so bili ob 11.21 obveščeni o poskusu vloma v stanovanjsko hišo na Markovcu, od koder sta bila pregnana dva storilca. Policisti so na kraju opravili ogled, nadaljujejo pa s preiskavo. Storilca včeraj ljub intenzivnemu iskanju nista bila izsledena. Po preiskavi sledi kazenska ovadba.

Danes, okoli 5.25 je 33-letna francoska državljanka skozi dvokrilna vhodna vrata želela vlomiti v prodajalno v Šentilju. Med dejanjem jo je zalotila prodajalka te prodajalne, zaradi česar je osumljenka zbežala. O tem je prodajalka   obvestila   policiste, ki so osumljenko kmalu prijeli in pridržali. Kriminalistična preiskava je še v teku. Materialna škoda znaša okoli 2.000 evrov.

Neznani storilec je med 11. in 18. 2. 2020, iz odklenjenega kovinskega kontejnerja, ki stoji na območju podjetja v občini Majšperk, odtujil transformator, znamke VEM, težak med 1800 in 2000 kg, star okoli 20 let. Prav tako neznani storilec je včeraj med 14.35 in 14.40, v eni od prodajaln na Pobrežju v Mariboru, s prodajne police odtujil dve steklenički mini žganja in energijski napitek, v vrednosti nekaj evrov. Vse troje je skril v žep svoje jakne, odšel na blagajno, a tam plačal samo žemljice. Ko je želel zapustiti prodajalno ga je ustavil službujoči varnostnik, ki je preko video nadzornega sistema opazoval njegovo početje. Varnostnik ga je povabil v službene prostore, kamor pa storilec ni želel, ampak je varnostnika odrinil in pobegnil. Varnostnik je stekel za njim, ga dohitel, vendar ga je neznani storilec ponovno odrinil in zbežal.

OPIS NEZNANEGA STORILCA: – moški, star okoli 30 let, oblečen v spodnji del črne trenerke, belo bundo s kapuco, obut v športne copate znamke Adidas, temno modre barve, na glavi

Zaradi vetroloma je revirni gozdar v Spodnji Polskavi pregledoval gozd. Ob tem je ugotovil, da je neznani storilec med 1. 8. 2019 in 18. 2. 2020, požagal in odtujil 25 hrastovih dreves, last 71-letne Mariborčanke. Materialna škoda znaša okoli 10.000 evrov.

Na parkirnem prostoru v Šentrupertu je nekdo vlomil v osebni avtomobil in iz predala vrat odtujil denarnico z denarjem.

Med 17. 2. in 18. 2. je na parkirnem prostoru v Dobruški vasi neznanec vlomil v rezervoar tovornega vozila in odtujil okoli 50 litrov goriva.

Kranjski policisti pa so včeraj obravnavali pozno prijavo poskusa vloma s ponedeljka ponoči. Storilec je na Primskovem z naviranjem vrat poskušal vlomiti v osebni avtomobil. Kranjskogorski policisti pa so včeraj obravnavali prijavo tatvine goriva z delovnega stroja.

Včeraj, malo pred 14. uro so policisti na enem izmed parkirišč trgovskega centra v Murski Soboti opazili osebni avtomobil romunskih registrskih oznak, v katerem so se nahajale tri osebe. Policisti so domnevali, da gre za storilce kaznivih dejanj. V postopku z državljani Romunije je bilo ugotovljeno, da so v eni izmed trgovin v Murski Soboti izvršili tatvino večjega števila parfumov, v skupni vrednosti okrog 800 evrov. Odtujeni predmeti so bili zaseženi, zoper osumljene je bilo odrejeno pridržanje in bodo predani Okrožnemu sodišču v nadaljni postopek.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine