10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Sojenje balonarju Kolencu se bliža koncu

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje balonarju Miru Kolencu, ki mu tožilstvo očita odgovornost za balonarsko nesrečo leta 2012. Tožilstvo je vložilo spremembo obtožnice, v kateri Kolencu med drugim še očitajo, da je imel premalo izkušenj za letenje s tem balonom. Z zaključnimi besedami bodo nadaljevali 16. novembra, poroča Sta.

Kolenca tožilstvo bremeni povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagroženih do deset let zapora. Bil je namreč pilot toplozračnega balona, ki se je 23. avgusta 2012 ponesrečil na Ljubljanskem barju. Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je zgodila v bližini Iga, ko je balon pristajal. Na balonu je bilo 32 ljudi, šest jih je umrlo, ostali so se poškodovali.

Sojenje Kolencu se je sicer začelo konec novembra 2016. V tem času so zaslišali preživele v nesreči, svojce umrlih, preiskovalce nesreče in še nekatere druge priče, pregledali pa so tudi fotografije in posnetke potnikov na balonu, ki so jih posneli pred in med letom.

Na enem od zadnjih narokov so zaslišali tudi Ratka Petroviča, pod vodstvom katerega je Kolenc leta 2011 naredil izpit za pilota. Po Petrovičevih besedah je z balonom, s katerim je prišlo do nesreče, Kolenc naletel okoli 20 ur.

Pred sodnimi počitnicami je pred sodiščem pričal angleški sodni izvedenec Philip Dunnington, ki je ocenil, da je bil celoten dogodek posledica več dejavnikov: relativne neizkušenosti pilota, ki se je znašel v neobičajnih razmerah, izbruha požara in nezadostnih napotkov potnikom.

Tožilstvo pa je danes vložilo nekaj vsebinskih sprememb obtožnice. Med drugim je iz obtožnice črtalo, da je bila na dan nesreče ob 6. uri predvidena možna nevihta in dodali, da se je že dan pred nesrečo, 22. avgusta, s hladno fronto bližalo nestabilno vreme. Prav tako je tožilstvo v obtožnico dodalo, da je Kolenc imel premalo izkušenj za letenje s tem balonom, da je izbral napačen kraj za pristajanje in da bi z nizkim preletom Ižanske ceste lahko ogrozil udeležence v prometu. Prav tako se je po oceni tožilstva zavedal, da lahko do nesreče pride tudi zaradi velikosti balona.

Kolenčeva obramba je zaprosila za dodaten čas, da se glede na spremenjeno obtožnico pripravi na zaključne besede. Sojenje se bo tako nadaljevalo 16. novembra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine