18.5 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Slovenski policisti s patruljnim čolnom zasledovali pobegli plovili v Italijo

Včeraj, 9. 1. 2019, ob 8.40 uri, so policisti Postaje pomorske policije Koper zaznali vplutje neznanega plovila v slovensko morje iz smeri Republike Italije. Na kraj je bila napotena patrulja s policijskim čolnom in približno 2 navtični milji v slovenskih vodah zaznala dva neznana čolna brez registerskih oznak, na katerih se je izvajal ribolov.

 

Policista v patrulji sta začela izvajati pooblastila na vodah v skladu s 4. poglavjem Zakona o nalogah in pooblastilih policije, vendar sta posadki na obeh čolnih takoj prenehali izvajat ribolov in pričeli bežati proti Italiji. Kljub neposrednemu pozivanju in uporabo predpisanih svetlobnih in zvočnih signalov, se čolna nista ustavila. Bežeča čolna sta se kmalu ločila in plula v različne smeri. Za enim je slovenski patruljni čoln P-16 zapeljal v italijanske teritorialne vode v skladu z 8. členom Sporazuma med vlado Republike Slovenije in vlado Italijanske Republike o čezmejnem policijskem sodelovanju.

V tem času so slovenski policisti obvestili italijanske varnostne organe, ki so bežeči čoln ustavili pred mestom Gradež v Republiki Italiji. Prevzeli so postopek, patrulja postaje pomorske policije iz Kopra pa se je vrnila v slovensko teritorialno morje.

Policisti PPOP Koper bodo v skladu s 50. členom Zakona o prekrških poslali predlog za uvedbo postopka drugemu prekrškovnemu organu, ki je pristojen za ugotavljanje in sankcioniranje prekrškov glede izvajanja ribolova. Sami pa bodo začeli postopek o prekršku zoper poveljnika plovila italijanskega čolna zaradi izpolnjenih zakonskih znakov prekrška po 1. odstavku 22. člena Zakon o varstvu javnega reda in miru.

Zadnje novice

Sorodne vsebine