7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Slovenija v priporu še vedno zadržuje Ismeta Kılıça! Ga bo izročila Erdoganu ali ga bo izpustila?

Konec julija je slovenska policija aretirala Ismeta Kılıça. Bil je namreč iskana oseba z Interpolove tiralice. Tiralico je razpisala Turčija, ki zahteva njegovo izročitev.

 

Ko se je pred tedni Ismet Kılıç iz Duisburga v Nemčiji z družino skozi Slovenijo vračal iz počitnic na Hrvaškem, ga je aretirala slovenska policija. Turčija ga namreč išče, ker je konec devetdesetih let pobegnil v tujino, potem ko ga je sodišče v njegovi odsotnosti spoznalo za krivega. Njegov greh je bil, da se je zavzemal za pravice Kurdov.

Ismet Kılıç je prebegnil v Nemčijo, kjer so oblasti v njem prepoznale političnega prebežnika. Dale so mu azil in kasneje še nemško državljanstvo. Čeprav se je odpovedal turškemu državljanstvo, ga Turčija ni izbrisala, ampak je za njim razpisala mednarodno tiralico. Tako se je znašel na Interpolovem spisku iskanih oseb.

Nemški mediji poročajo, da naj bi slovensko sodišče že ugotovilo, da je bil Interpolov nalog politično motiviran, kljub temu ostaja v koprskem priporu. Zanimivo je, da naj bi bila medtem umaknjena tudi Interpolova tiralica.

S PU Koper so nam odgovorili: “Ismet Kilić je bil 26. 7. 2019 prijet na območju PU Koper na podlagi veljavne mednarodne tiralice Turčije. Policija ga je po končanem postopku odpeljala na Okrožno sodišče v Kopru. Dežurna preiskovalna sodnica je zoper prijeto osebo izdala sklep, s katerim mu je odredila začasen pripor. Za vse ostale informacije je pristojno Okrožno sodišče Koper.”

Zadnje novice

Sorodne vsebine