0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Slovenci med 15 najbolj iskanimi kriminalci na svetu; DEA: Karnerji bežijo pred pravico in ne bomo odnehali, dokler jih ne aretiramo in kaznujemo!

Razpis nagrade za informacije, ki bi pripeljale do njihove aretacije, je le naslednji korak k temu cilju, sta v včerajšnjem telefonskem briefingu novinarjem pojasnila zvezni tožilec iz Massachusettsa Lelling in Scully ob objavi novice, da State Department ponuja do pet milijonov dolarjev (4,5 milijona evrov) nagrade za informacije, ki bi pripeljale do aretacije vsakega od njih.

 

Lelling je dejal, da slovenska vlada doslej ni bila pripravljena izvesti aretacije in izročiti Karnerjev ZDA, zato se je trojica zatekla v Slovenijo in tam ostala. Slovenija sicer v skladu z ustavo državljanov Slovenije drugim državam ne izroča.

“Tudi jaz razumem, da živijo odprto in se ne skrivajo. Videl sem ga na televiziji. Potrebno bi bilo sodelovanje slovenskih oblasti za izročitev. Brez tega sodelovanja pa predvsem potrebujemo informacijo o njihovih potovalnih načrtih,” je dejal Lelling.

Tako Lelling kot Scully sta poudarila, da nikogar ne pozivajo h kaznivemu dejanju, na primer ugrabitvi katerega od Karnerjev, transportu čez mejo, na primer v Italijo, ki bi jih potem izročila ZDA. Potrebujejo le informacijo, če bo kateri od njih kdaj v tujini, od koder bi jih lahko izročili ZDA.

Lellingu se ne zdi verjetno, da nobeden od Karnerjev ne bi nikoli več v življenju potoval v tujino. “Če ti nekdo reče, da ne smeš nikoli ven, se ti lahko Slovenija zdi zelo majhna,” je dejal.

Pojasnil je, da so ameriški tožilci Karnerje opazili v začetku novega tisočletja in odkrili, da so dobivali sestavine za izdelavo anaboličnih steroidov iz Kitajske, potem pa jih sestavljali v tovarni v Moldaviji in verjetno še kje drugje, nato pa preko interneta prodajali naprej v ZDA in drugam. Zaslužili so več milijonov dolarjev, ki so se prali po svetu in nazadnje stekli nazaj k njim.

Lelling je poudaril, da je dobro sodelovanje z vladami srednje in vzhodne Evrope pripeljalo do aretacije Mihaela in Alenke konec leta 2011 v Avstriji, vendar sta bila izpuščena po plačilu varščine in se zatekla v Slovenijo, kjer ne morejo do njiju. ZDA so se vmes zatekle k zaplembi premoženja.

“Skušali smo v Sloveniji, vendar nismo bili uspešni. Zaplenili smo jahto, ki je bila na Hrvaškem in jo prodali na dražbi. Avstrija jim je prepovedala prodajo smučarske koče, ki jo bomo lahko zaplenili, ko bo prišlo do obsodbe,” je povedal Lelling.

Ponudba nagrade za informacije, ki bi pripeljale do aretacije, je le logičen naslednji korak v lovu na ubežnike in ni posledica kakšnega novega dogodka, je še pojasnil. Karnerjevim za vsako očitano dejanje v ZDA grozi do 20 let zapora, čeprav niti Lelling ne verjame, da bodo obsojeni na tako visoko zaporno kazen. Lelling prav tako ne ve, če Karnerji nadaljujejo z očitanimi dejavnostmi, kar ga niti ne zanima kot že obstoječe obtožbe in to, da jih aretirajo in obsodijo.

Scully je pojasnil, da je program State Departmenta za informacije o obtoženih za kazniva dejanja, povezana z mamili (NRP), zelo uspešen. Doslej naj bi izplačali že skupno 130 milijonov dolarjev nagrad. Ameriška vlada zagotavlja zaupnost informatorjem in jih v primeru potrebe tudi preseli skupaj z družinami.

“Karnerji bežijo pred pravico in ne bomo odnehali, dokler jih ne aretiramo in kaznujemo. Če ima kdo informacije o njihovi lokaciji, naj to prijavi veleposlaništvu ali konzulatu ZDA. Če to pripelje do aretacije, potem poseben odbor v State Departmentu odloči ali je bila informacija ključna in izplača nagrado. Nikogar ne prosimo, naj stori kaznivo dejanje. Če bodo potovali izven Slovenije in bo nekdo imel informacijo o tem, naj to prijavi in bo dobil nagrado,” je dejal Scully.

Lelling in Scully sicer nimata informacij, da bi bila mreža Karnerjevih povezana z mamilarskimi karteli Kolumbije ali Mehike. “So kriminalna organizacija, ki ogroža vladavino prava ZDA in varnost ameriških državljanov z mednarodno mrežo distribucije steroidov in pranje denarja. S tem programom nagrad jih lahko aretiramo in kaznujemo,” je dejal Scully.

Karner je v izjavi za Televizijo Slovenija dejal, da je nagrada, ki jo ponujajo ZDA, nejasna. Glede ponujene nagrade za informacije, ki bi privedle do njihove izročitve ZDA, če bi kdo od trojice potoval v tujino, je dejal, da je “edina legalna pot na območju Republike Slovenije ekstradikcija in nič drugega”. “Vse drugo je ilegalno in zato kaznivo. Tudi nagovarjanje k temu je kaznivo,” je dejal.

Zaveda se, da ameriške oblasti vedo, kje se Karnerji nahajajo: “Vsem je jasno, kje se nahajam. Policija to ve, ne skrivam se, nisem begunec.” Če bi odkrito nagovarjali k njihovi ugrabitvi, bi bilo to nagovarjanje h kaznivemu dejanju, je ocenil.

Anabolični steroidi, ki jih je prodajal, niso na seznamu prepovedanih substanc, predvideni so bili za rekreativce, njihova uporaba v profesionalnem športu pa je prepovedana, je po poročanju TV Slovenija še dejal Karner.

Objavljamo celotno sporočilo za javnost urada DEA o nagradi State Departmenta za podatke o treh slovenskih trgovcih z anaboličnimi steroidi

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine