18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Šljivar na predobravnavnem naroku zanikal umor v Bosni leta 2014

Mervan Šljivar je v sredo na predobravnavnem naroku zanikal umor Nedžada Kličića septembra 2014 v Ostrožcu pri bosanskem Cazinu, poročajo mediji. Tako se bo odvilo sojenje v tej zadevi, Šljivarju pa grozi 30-letna zaporna kazen.

 

Šljivarjevi domnevni pajdaši Haris Gredelj, Sabahudin Ikeljić, Dragan Pavlović in Mehmed Rekić so bili v Bosni že obsojeni, medtem ko Šljivar, ki je bosanski in tudi slovenski državljan, za tamkajšnje sodišče ni bil dosegljiv. Vso dokumentacijo je zato poslalo v Slovenijo, kjer je stekla preiskava, potem je bila vložena obtožnica.

Šljivarju so sicer sodili že zaradi poskusa uboja Fadila Ferhatovića januarja 2016 na ljubljanskih Fužinah. Najprej je dobil šest let zapora, po razveljavitvi sodbe pa so ga (še nepravnomočno) oprostili. A ker je medtem že stekla preiskava zaradi umora Kličića, v krogih v Bosni znanega kot Cazinskega ali Krajiškega Ramba, ga niso izpustili iz pripora.

Po poročanju medijev v sredo ljubljanske obtožnice še niso prebrali, v bosanski pa je bilo zapisano, da so 14. septembra 2014 ob pol enih zjutraj Šljivar in preostali štirje zamaskirani in oboroženi vstopili v lokal Gold v Ostrožcu pri Cazinu. Kličić je sedel v loži in Šljivar naj bi bil tisti, ki naj bi ga s pištolo najprej pretepel, nato pa ustrelil v glavo. Gredelj je dobil šest let in dva meseca zapora, Rekić šest let in pol, Ikeljić pet, Pavlović, ki je edini priznal krivdo, pa dve leti in osem mesecev.

V slovenski preiskavi so bili bistveno bolj redkobesedni, izgovarjali so se na slab spomin, da želijo začeti na novo, brez težav in zapletov, da so v strahu za varnost. Šljivar, ki je takrat res živel pri Cazinu, pa je policistom zatrdil, da iz Bosne tistega dne ni zbežal, pač pa da ga je iz Slovenije klicala žena z novico, da mu je zbolela mati. Preden je odšel na pot, sta se oglasila Gredelj in Rekić in ga prosila, naj ju vzame s seboj. V Ljubljani ju je odložil v Štepanjskem naselju. Za umor pa naj bi izvedel šele pozneje, prek spleta.

Preden se bo začelo sojenje, bodo morali dokončati še predobravnavni narok. V sredo jim ni uspelo, saj sta tožilstvo in obramba ravno prejela policijsko poročilo o tem, s kom je bil Kličić v telefonskih stikih pred smrtjo. Sicer pa so tudi priče v Bosni potrdile, da sta bila v sporu, a da je imela žrtev tudi precej drugih sovražnikov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine