12.7 C
Ljubljana
sobota, 25 marca, 2023

Škofjeloški policisti so sledili mladoletnemu vozniku, ki je v Poljanski dolini bežal pred njimi

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

–     5 obvestil o prometnih nesrečah;

–     3 kršitve predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju;

–     s področja kriminalitete pa prijave sumov kaznivih dejanj tatvina in vlom.

–     Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja je bilo zaseženo eno vozilo.

Dogodki:

–     Včeraj sta bila obravnavana dva dimniška požara. Enega so obravnavali škofjeloški, drugega pa kranjskogorski policisti. Materialna škoda po prvi  oceni ni nastala. Uporabnike kurilnih naprav pozivamo k rednemu vzdrževanju  naprav  in  strokovni  vgradnji.  Gre za stvari, kjer je samograditeljstvo in varčevanje pri vzdrževanju lahko hitro usodno.

–     Danes zjutraj je voznik na Bohinjski Beli trčil v divjad. Vozniki, na bodo  območjih, kjer srečujete divjad, vozite previdno in z zmanjšano hitrostjo  ter  tako zmanjšajte tveganje za trčenja. Najbolj kritičen čas  so  ure,  ko  je  temno,  do  nesreč pa v tem obdobju največkrat prihaja v pozno popoldansko-večernih urah in zgodaj zjutraj.

Opozorila:

–    Opozarjamo  na  nevarnosti  v  gorah. Planinci upoštevajte vremensko napoved in se na turo dobro pripravite. Hodite vsaj v dvoje, ustrezno opremljeni in ne precenjujte svojih zmožnosti.

***

Poskušal  zbežati.  Škofjeloški  policisti  so  včeraj  zaradi  neustavitve sledili  vozniku,  ki je v Poljanski dolini bežal z osebnim avtomobilom. Po ustavitvi  so  ugotovili,  da  gre  za  mladoletnika, ki je brez vozniškega dovoljenja   vozil  neregistriran  osebni  avtomobil.  Na  vozilu  so  bile nameščene  tudi druge registrske tablice. V ravnanju mladoletnika so podani elementi  kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa, zato škofjeloški policisti  proti  njemu  vodijo  predkazenski  postopek.  Iz prometa je bil izločen.

***

Akcijsko  delo po prometu. Gorenjski policisti in kranjski občinski redarji so  včeraj  dopoldan  na  območju Kranja poostreno preverjali, kako vozniki upoštevajo prometna pravila. Osredotočeni so bili zlasti na tiste prekrške, ki  v prometu pomenijo večje tveganje za nesreče in posledice. Ugotovili so 46 kršitev prometnih pravil. V 18 primerih so vozniku med vožnjo uporabljali mobilne  telefone,  11  udeležencev  je prevozilo rdečo luč na semaforju in eden  rumeno,  10 jih ni uporabljalo varnostnega pasu, trije so prekoračili omejitev  hitrosti,  dva se nista ravnala po prometni signalizaciji, še eno vozilo  pa  ni  bilo  tehnično brezhibno. Gre za relativno veliko kršitev v razmeroma  kratkem  času.  Zato  voznike  pozivamo  k upoštevanju prometnih pravil in izogibanju tveganj, ki povzročajo nesreče, ogrožanja in poškodbe.

–     Zaradi  telefona udeleženec ni pozoren na promet, ravna pa tako, kot bi bil pijan.

–     Zaradi neuporabe varnostnega voznik v primeru trčenja ne bo ostal na sedežu in tvega hude poškodbe.

–     Ko  voznik  “lovi”  rumeno  luč ali celo prevozi rdečo na semaforju, običajno  tudi  še poveča hitrost vožnje skozi križišče in tvega hudo trčenje v drugo vozilo ali pešca.

–     Zaradi  prehitre  vožnje  se vozilo kasneje ustavi in je lahko težje obvladljivo  že v povsem običajnih situacijah – npr. spolzka cesta na ovinku.

–     Tehnična  brezhibnost  je  stanje,  ko vozilo ni »zdravo« in zato ni varno.

Z nadzori bodo policisti še nadaljevali.

Vir: Policijska uprava Kranj

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine