10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Škofja Loka: Vlomilska Gruzijca sta najverjetneje del širše kriminalne združbe

Državljana Gruzije, ki sta osumljena štirih vlomov v stanovanja v Škofji Loki, sta najverjetneje člana širše organizirane združbe, ki izvršuje premoženjska kazniva dejanja na območju celotne EU. Kriminalisti bodo nadaljevali povezovanje osumljencev z ostalimi kaznivimi dejanji, so pojasnili na današnji novinarski konferenci v Škofji Loki.

 

Osumljenca, ki sta stara 33 in 45 let, so v ponedeljek popoldan na območju Policijske uprave Maribor prijeli štajerski policisti, ki so ju v nadaljnji postopek izročili gorenjskim kolegom. Povezali so ju s štirimi vlomi v stanovanja v blokih na območju Škofje Loke minuli konec tedna. Oba osumljenca so kazensko ovadili, preiskovalna sodnica pa je v sredo zoper njiju odredila pripor.

Policisti iščejo še tretjega storilca, ki naj bi skupaj z omenjenima osumljencema pred vhodna vrata stanovanj ponoči nastavljal neopazne nitke, s katerimi so preverjali, če so lastniki doma. S to taktiko, ki je bila na območju Slovenije tokrat zaznana prvič, so več dni preverjali prisotnost lastnikov. Če so podboji in vrata ostali povezani z nitko, je bil to za storilce podatek, da doma ni nikogar in da lahko to izkoristijo za vlom.

Kot je povedal komandir policijske postaje Škofja Loka Sašo Eniko, so nastavljanje nitke ugotovili v petih večstanovanjskih objektih z več kot 250 stanovanji, ki so bile potencialne tarče. Že v izvedenih štirih vlomih so lastnike oškodovali za okoli 2000 evrov. Iz stanovanj so odtujili denar, zlatnino in nakit, ki so jih policisti ob prijetju osumljencev zasegli.

Nekatere predmete so že vrnili oškodovancem, za druge pa še iščejo lastnike. Policija bo fotografije predmetov javno objavila. Če jih lastniki prepoznajo kot svoje, naj pokličejo na policijsko postajo Škofja Loka in se dogovorijo za ogled, s seboj pa naj prinesejo dokazila o lastništvu, kot so račun, fotografija predmeta in podobno.

Najdene sledi so kriminalisti povezali z večjim številom vlomov tudi v drugih krajih po Sloveniji in nekaterimi v tujini. Nadaljnja kriminalistična preiskava pa bo usmerjena v povezovanje prijetih osumljencev še z ostalimi kaznivimi dejanji na območju Slovenije in širše, je povedal Primož Donoša s Policijske uprave Kranj.

Benjamin Franca iz uprave kriminalistične policije je izpostavil, da sta prijeta državljana Gruzije najverjetneje člana širše organizirane združbe. V zadnjem mesecu je to že druga skupina storilcev iz Gruzije, ki jih je policija uspešno prijela. Tako so celjski 25. februarja zaradi sumov vloma prijeli tri Gruzijce. Omenjena skupina je bila na celjskem območju aktivna že avgusta lani, ko je izvršila dva vloma.

Policija konstantno zaznava prisotnost t. i. mobilnih kriminalnih skupin, ki izvršujejo premoženjska kazniva dejanja. Člani prihajajo predvsem iz vzhodnoevropskih držav in srednjega Balkana, na območju Slovenije in drugih držav zahodne in severne Evrope pa izvršujejo tatvine, vlome, drzne tatvine na avtocestah in napade na bankomate. Na določen območju v čim krajšem času izvršijo večje število kaznivih dejanj in takoj zatem zapustijo državo ter s kriminalno dejavnostjo nadaljujejo drugje.

Število vlomov v stanovanja, ki jih je letno od 2200 do 2500, sicer v Sloveniji zadnja tri leta rahlo upada, kar sledi splošnemu trendu padanja skupnega števila kaznivih dejanj. Policisti pozivajo ljudi, naj v primeru vloma zaradi zavarovanja sledi ne prijemajo in ne premikajo ničesar ter naj čim prej pokličejo policijo. Ob morebitnem soočenju s storilcem pa naj se ne izpostavljajo, temveč naj si skušajo zapomniti čim več podatkov o storilcu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine