1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Si predstavljate? Povzročitelj nesreče kar z dvema promiloma alkohola!

Piše: C. R.

Policisti  Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 53 nujnih primerih in  na  številko  113  prejeli  163  klicev.  Obravnavali so osem prometnih nesreč,  v  katerih  je  nastala  premoženjska škoda. Posredovali so zaradi 15-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih in  v  Krškem  kršitelja pridržali. S področja kriminalitete so obravnavali sume  kaznivih  dejanj nasilja v družini, grožnje, poškodovanja tuje stvari in  tatvin.  V  Brežicah  so zaščitili žrtev nasilja v družini in nasilnežu izrekli ukrep  prepovedi  približevanja. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, sprožitve signalno varnostne naprave in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelj nesreče z dvema promiloma alkohola

Ob 13.30 smo bili obveščeni o prometni nesreči v naselju Veliki Trn na območju PP  Krško. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je za nesrečo odgovoren 56-letni voznik osebnega  avtomobila, ki je zaradi neprilagojene hitrosti   izgubil   oblast  nad  vozilom, zapeljal preko nasprotnega  smernega  vozišča  in  trčil  v  drog  javne razsvetljave in v parkiran avtomobil.  Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 0,95 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, zaradi kršitev izdali plačilni nalog in o vožnji pod vplivom alkohola z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Povzročiteljica nesreče odklonila preizkus alkoholiziranosti

Okoli 15. ure je na cesti med Vrčicami in Planino na območju Semiča voznica osebnega  avtomobila  zaradi  neprilagojene  hitrosti  izgubila  oblast nad vozilom, zapeljala s ceste, trčila v drevo in se prevrnila. Po nesreči je kraj  peš  zapustila. Policisti so 40-letno kršiteljico izsledili in ji odredili preizkus alkoholiziranosti, ki  ga  je  odklonila, prav tako je
odklonila  strokovni  pregled. O kršitvah bodo policisti z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Udeleženec cestnega prometa, ki mu policist odredi preizkus s sredstvi ali napravami za  ugotavljanje alkohola, mora ravnati po odredbi policista. Če preizkus odkloni, policist  vozniku prepove nadaljnjo vožnjo, vozniku motornega  vozila  pa  tudi  začasno odvzame vozniško dovoljenje. Če zaradi zdravstvenega stanja ali zaradi drugega, s tem povezanega objektivnega vzroka, udeleženec cestnega prometa ne more opraviti preizkusa, mu policist
odredi  strokovni  pregled.  Če  zdravnik,  ki  opravi  strokovni  pregled, ugotovi, da je pod  vplivom alkohola, policist vozniku prepove nadaljnjo vožnjo, vozniku motornega  vozila pa začasno odvzame vozniško dovoljenje. Policist  odredi strokovni pregled tudi v primeru, če udeleženec cestnega prometa ne opravi odrejenega preizkusa po navodilih proizvajalca. Z globo najmanj 1.200  eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s policistovo zahtevo ali odredbo. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 18 kazenskih točk.

KRIMINALITETA

Črnomaljski policisti prijeli vlomilce

Policisti PP Črnomelj so bili obveščeni, da naj bi neznanci vlomil v počitniško hišo na območju Stare Lipe in pobegnili. Takoj so se odzvali in pričeli  izvajati  aktivnosti  za  izsleditev  storilcev. V Kanižarici so izsledili in ustavili kombi z osumljenci, starimi 47, 23 in mladoletnikom. Zasegli so jim ukradene predmete, ki jih bodo vrnili oškodovancu. Zoper
osumljence bodo na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Tatvine

Med 28.11. in 29.11. so na območju Čateža ob Savi neznanci z delovišča odtujili okoli 150 opažnih plošč iz izvajalca del oškodovali za okoli 4500 evrov.

Iz odklenjene garaže v Biški vasi je med 27.11. in 29.11. nekdo odtujil štiri pnevmatike  s  platišči. Lastnika ocenjuje, da je oškodovan za 2500 evrov.

JAVNI RED IN MIR

Kršitelja pridržali

Okoli 14. ure so nas poklicali na pomoč iz prodajalne v Krškem, kjer naj bi pijan moški s kričanjem in nedostojnim vedenjem motil javni red in mir in razmetaval artikle po prodajalni. Policisti PP Krško so zoper 28-letnega kršitelja, ki ni upošteval opozoril in  ukazov, obvladali z uporabo prisilnih  sredstev, mu odvzeli prostost in ga odpeljali v  prostore za pridržanje. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine