4.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Še ena tragedija na železniških tirih: obležal na železniški progi, zaradi poškodb umrl

Po torkovi eksploziji plina v Britofu pri Kranju, v kateri sta bila poškodovana dva delavca in štirje otroci, kriminalisti danes nadaljujejo preiskavo vzroka nesreče. Gasilci medtem še naprej spremljajo koncentracije plina, stekla pa bo tudi sanacija plinovoda, ki je bil na tem območju zgrajen pred kratkim.

 

Evakuirani stanovalci 20 hiš v bližini vodovodnega jaška, v katerem se je zgodila eksplozija, so se v torek zvečer že lahko vrnili v svoje domove. Meritve koncentracij plina so namreč pokazale, da nevarnosti ni več. Nično koncentracijo so izmerili tako v stanovanjih kot tudi v samih jaških, v katerem je bil po dogodku še zaznam plin in ki so jih gasilci prezračili.

Gasilci in policisti so vseeno preventivno vso noč nadzirali območje in izvajali meritve. “Monitoring prisotnosti plina je potekal na vsaki dve uri, ampak večjih odstopanj oziroma koncentracij plina ni bilo zaznanih,” je za STA povedal poveljnik civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar.

Danes se začenjajo intervencijski izkopi, ki jih bo izvajal pooblaščen distributer Domplan, da se odkrije luknja oziroma napaka na sistemu. Iskanje bo potekalo na celotni relaciji 400 metrov, na kateri je prišlo do uhajanja plina. Gre za povsem na novo zgrajen plinovod, ki so ga v uporabo predali šele pred dobrim mesecem in je še v fazi testiranja. V tem času so že večkrat zaznali prisotnost plina.

“Danes se bodo začeli točkovni izkopi. Kopalo se bo na treh točkah, vse dokler ne bodo odkrili napake,” je povedal Govekar in dodal, da če bo treba, se bo izkopal celoten plinovod na tem območju. Dokler ne bodo našli izvora in odpravili napake, bo plinovod ostal zaprt, zato nevarnosti za stanovalce ni, je pojasnil Govekar. Je pa potrebna previdnost, saj se območje z izkopavanjem ponovno spreminja v gradbišče.

Napaka na plinovodu ne bo vplivala na dobavo plina, čeprav je ta do nadaljnjega zaprta. Ker gre za povsem novo zgrajeno infrastrukturo, namreč plinovod še ni priključen na sekundarne vode, ki vodijo do hiš. Te se bodo postopoma priklapljale. Omenjeni plinovod tako še ni v funkciji ogrevanja hiš in tudi ne bo, dokler ne bo stoodstotno varen, je poudaril Govekar.

Ob iskanju napake, ki je povzročila uhajanje plina in eksplozijo, kriminalisti nadaljujejo z ogledom kraja dogodka in preiskavo, gasilci pa z meritvami plina. “Če bo zaznana nevarnost, bodo sprejeti ustrezni ukrepi,” je zagotovil predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos.

Evakuacija stanovalcev in zapora območja je bila v torek zvečer preklicana. Še vedno pa je v veljavi opozorilo gasilcev, naj ljudje na tem območju ne uporabljajo odprtega ognja in naj v primeru, če zaznajo vonj po zemeljskem plinu, pokličejo 112. Zaradi eksplozije še naprej ostaja zaprta tudi lokalna cesta Britof-Kranj.

Eksplozija se je zgodila v torek nekaj po 15. uri. Zaradi napake na plinovodu je namreč začel zemeljski plin uhajati v jaške za padavinsko vodo. Da bi preverila zadevo, sta bila na kraj napotena dva delavca, ki sta v jašku preverjala plinovod. Tedaj je prišlo do eksplozije. V njej sta bila poškodovana oba delavca, pa tudi štirje otroci, ki so bili v bližini.

Vse poškodovane so prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer so jih oskrbeli. Nihče izmed njih ni v smrtni nevarnosti. Poškodovani imajo opekline druge in tretje stopnje po izpostavljenih delih telesa. En otrok je v torek zvečer že lahko zapustil bolnišnico, ostali so ostali na zdravljenju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine