10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Še ena ekološka katastrofa? Inšpekcija si je ogledala pogorišče v Publicusovem centru za odpadke, vzrok požara še ni znan

Okoljska inšpekcija je včeraj po izrednem nadzoru v Publikusovem centru za ravnanje z odpadki v Suhadolah pri Komendi družbi naložila ukrepe za preprečevanje onesnaženja okolja in odstranitev presežnih količin odpadkov. Kriminalisti medtem vzroka požara še niso ugotovili in preiskavo nadaljujejo.

 

Inšpekcija za okolje in naravo je ugotovila, da je zagorelo okoli 2000 ton delno razsutih in delno baliranih odpadkov, ki jih je Publikus začasno skladiščil v armiranobetonski hali. Delno so ožgane tudi bale odpadkov, ki so bile skladiščene pred to halo.

Pečateni odpadki, ki so namenjeni za odstranitev po interventnem zakonu, medtem niso bili prizadeti, saj so oddaljeni več kot 100 metrov od požara, so sporočili iz ministrstva za okolje in prostor.

Ugotovili so tudi, da je Publikus skladiščil okoli 12.000 ton nenevarnih baliranih odpadkov, glede na okoljevarstveno dovoljenje in potrdilo o vpisu v evidenco odpadkov pa je na tem območju dovoljeno skladiščenje 2528 ton nenevarnih odpadkov.

Inšpekcija je z ustno odločbo podjetju odredila, da mora takoj izvesti vse ukrepe za preprečevanje onesnaženja okolja ter o njih inšpekcijo obvestiti do 20. maja.

Okoli 2000 ton odpadkov, ki so goreli, mora do 20. junija odstraniti in predati pooblaščenemu odstranjevalcu. Okoli 7000 ton odpadkov, ki jih skladišči na območju centra, pa mora pooblaščenemu odstranjevalcu predati do 30. septembra letos.

Iz Policijske uprave Ljubljana so danes sporočili, da je po doslej znanih podatkih na objektu in delovnem stroju nastalo za več sto tisoč evrov premoženjske škode.

Vzroka požara še niso ugotovili in tako tudi še ne morejo povedati, ali je bil požar posledica kaznivega dejanja ali ne. Preiskavo nadaljujejo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine