2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Saj ni res, pa je: za današnji bombni alarm na mejnem prehodu Obrežje je bil kriv – uglaševalec klavirja!

Sumljiv predmet, ki so ga policisti na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje zaznali v kovčku enega od potnikov na avtobusu, ni bil nevaren, je pokazal pregled bombnih tehnikov specialne enote policije. Šlo naj bi za uglaševalec klavirja. Pridržanje 32-letnega lastnika kovčka so tako že odpravili in sprostili promet, so sporočili s PU Novo mesto.

 

Med pregledom prtljage potnikov avtobusa, ki je na Obrežje pripeljal ob 8.30, so policisti z rentgenom v enem od potovalnih kovčkov zaznali elektronsko napravo z napajanjem. Ta je po svojih značilnostih in obliki vzbudila sum, da gre za eksplozivno napravo z mehanizmom za vžig. Rentgenski posnetek so policisti poslali v takojšnjo presojo, kjer so potrdili, da gre za sumljiv predmet.

Kot so dogajanje povzeli na novomeški policijski upravi (PU), so 32-letnemu potniku nato odvzeli prostost ter zavarovali potnike avtobusa, potnike na mejnem prehodu ter uslužbence policije in finančne uprave, ki so bili takrat na mejnem prehodu.

Mejni prehod so evakuirali, promet na avtocesti proti Obrežju pa omejili in zaprli. Potnike so preusmerili na mejna prehoda Slovenska vas in Rigonce, tovorni promet pa so preusmerili na mejni prehod Metlika.

Pri evakuaciji so upoštevali vse protokole, bila je dovolj hitra in v skladu s pričakovanji, je v izjavi za medije povedal vodja centra operativno-komunikacijskega centra Novo mesto Robert Perc.

Kot je še pojasnil, je zapiranje avtoceste zahteven projekt, ki poteka postopno in v sodelovanju z uslužbenci družbe za avtoceste. Najprej so tako zaprli priključke v bližini Obrežja, s polnjenem avtocestnih počivališč pa so zaporo premaknili vse do Čateža. Prav tako so se dogovorili, da lahko vsi potniki tretjih držav v Slovenijo vstopijo na mejnih prehodih Slovenska vas in Rigonce, česar sicer ne bi mogli. “Imeli smo srečo, da promet kljub prazničnemu času ni bil pretirano gost,” je še dodal Perc.

Sumljiv predmet so nato nekaj pred 11. uro pregledali bombni tehniki specialne enote policije, ki so ugotovili, da predmet ni nevaren. Po nestrokovni oceni je po besedah Perca preplah sprožil uglaševalec klavirja z napajanjem, ki je na rentgenskem posnetku glede na obrise in druge karakteristike dajal vtis nevarnega predmeta oziroma eksplozivne naprave, pripravljene za detonacijo.

Kriminalisti in kriminalistični tehniki so nato prekinili ogled ter odpravili pridržanje 32-letnika in hkrati sprostili promet na mejnem prehodu in avtocesti, ko so ugotovili, da ni več nevarnosti za ljudi in premoženje. Policisti so ostali na kontrolnih točkah zapor in preusmeritev še do 12. ure, ko je promet na vseh cestah zopet stekel nemoteno.

Temeljita mejna kontrola z rentgenskim pregledom je po pojasnilih Perca sicer sestavni del mejne kontrole in običajni del postopka pri državljanih tretjih držav, ki vstopajo v Slovenijo. Sumljiv predmet so našli v kovčku ruskega državljana.

Kriminalisti so aktivnosti usklajevali z dežurnim preiskovalnim sodnikom in okrožno državno tožilko. Na okrožno državno tožilstvo bodo o dogodku poslali poročilo.

Operativno-komunikacijski center je za prve nujne ukrepe organiziral delo brežiških in prometnih policistov v sodelovanju s policisti mejnih prehodov Obrežje, Dobova in Metlika. Pomoč pri intervenciji so poleg uslužbencev Družbe za avtoceste RS, Poklicne gasilske enote Krško in uslužbencev nujne medicinske pomoči zdravstvenega doma Brežice nudili še policisti specializirane enote za nadzor prometa.

Postopki policistov so bili v skladu s predpisanimi protokoli in postopki, predvidenimi za tak primer, dogodek pa je po navedbah policije potrdil visoko pripravljenost in odgovornost slovenske policije za varovanje schengenske meje. “Na tem mejnem prehodu so policisti že večkrat obravnavali primere nevarnih sumljivih predmetov, tudi bomb. Le z doslednim odzivanjem na vsako sumljivo okoliščino je mogoče strokovno in odgovorno varovati državno mejo,” so zapisali na policiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine