18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

S kombijem na dopust na Hrvaško, a brez vozniške in krepko “pod gasom”

Piše: C. R. 

Če  se  morda v teh dneh odpravljate na dopust, ne bodite tako neodgovorni kot  voznik  kombiniranega  vozila,  ki  se je v soboto dopoldne napotil na oddih v sosednjo Hrvaško.

Na mejnem prehodu Dobovec je policist pri vozniku zaznal  očitne  znake alkoholiziranosti, zato mu je odredil alkotest, ki je pokazal,  da  je   imel  1,6  promila  alkohola v krvi. V nadaljevanju je ugotovil,  da  voznik  nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj mu je bilizrečen  ukrep  prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Za voznika in sopotnico  se  je  dopustniška  vožnja  hitro  končala.  Vozilo  smo namreč zasegli, sledi še obdolžilni predlog.Tudi  sicer  je  bil alkohol minuli vikend vse preveč prisoten. Na območju PU Celje so obravnavali najmanj  deset  voznikov,  ki  so vozili pod vplivom alkohola. Dva sta imela v krvi več kot dva promila alkohola, ostali krepko čez en promil. Porast  alkoholiziranosti  so  beležili  tudi pri kršitvah javnega reda in miru.

Policisti PU Celje so že v nedeljo zvečer obravnavali nesrečo, kjer so glavno vlogo odigrali maligani. Nekaj čez 18. uro so izven naselja Tepanje obravnavali prometno nesrečo, vkateri  sta  se poškodovala motorist in njegova sopotnica. Prometno nesrečo je  povzročil 61-letni voznik osebnega vozila, ki se je vključeval v promet z  lokalne ceste za Spodnje Grušovje. Ko je zapeljal na prednostno cesto, je izsilil prednost vozniku motornega kolesa, ki je pravilno pripeljal iz smeri Tepanja.  Motorist  je  kljub  zaviranju  trčil  v bok osebnega avtomobila. 55-letni  motorist  in  njegova  50-letna  sopotnica  sta se v trčenju hudopoškodovala.  Preizkus  z  alkotestom je pokazal, da je imel povzročitelj v krvi  dobri  dve  promili  alkohola. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu ga bodo kazensko ovadili.

Podobno poročajo tudi iz drugih policijskih uprav.  V  času   poostrenega  nadzora  so  policisti novogoriške policijske uprave odredili  preizkus  alkoholiziranosti  z  alkotestom  38  voznikom motornih vozil. Dvema voznikoma je bil zaradi vožnje pod vplivom alkohola izdan plačilni nalog,  enega  voznika  pa  bodo  policisti  kazensko  ovadili  zaradi sumastoritve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu (na hitri cesti H4),  saj  mu  je odrejen preizkus alkoholiziranosti pokazal, da je bil pod vplivom alkohola (0.83 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka).Poleg  navedenih primerov so policisti PP Nova Gorica v soboto, 2. julija v večernih  urah, na območju Nove Gorice imeli v postopku voznika avtomobila, kateremu je odrejen preizkus pokazal, da je imel v organizmu 1.04 miligrama alkohola  v  litru  izdihanega  zraka.  Poleg tega so novogoriški policisti včeraj,  3.  julija popoldne, izven naselja Anhovo imeli v postopku voznika avtomobila,  ki  je  vozil  krepko  pod  vplivom  alkohola  (1.45 miligrama alkohola  v  litru  izdihanega  zraka).  Hujšim  kršiteljem cestnoprometnihpredpisov  je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje (po 113.a členu ZP-1), čaka pa ju še srečanje s sodnikom, saj bo zoper oba hujša kršitelja podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.Med  vikendom  so  policisti  ukrepali  tudi  zoper voznika, ki je odklonil odrejen  preizkus  alkoholiziranosti,  pred  tem pa ni ustavil na predpisan znak  policistov,  ki  so  ga  ustavljali  z modro lučjo in kratkim zvočnim signalom – sireno. Zoper njega je bil podan obdolžilni predlog na sodišče.Policisti  so  ukrepali  tudi  zoper dva voznika motornih vozil, saj je bil rezultat odrejenega   hitrega   testa  zaradi  suma  vožnje  pod  vplivom prepovedanih  drog,  psihoaktivnih  zdravil in drugih psihoaktivnih snovi v obeh  primerih  pozitiven  na  prepovedane  droge  (kanabis  oz. kokain). V nadaljevanju  jima je bil odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, ki sta ga oba odločno odklonila. Obema je bila prepovedana nadaljnja vožnjain  začasno  odvzeto  vozniški  dovoljenji, kršitelja se bosta še soočila s sodnikom, saj bo zoper njiju podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine