16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Rop župnišča na območju Logatca

Piše: P.T.

Policijska uprava Ljubljana je bila 30. 1. 2021, nekaj pred 4. uro obveščena o ropu v župnišču na območju Logatca.

Ugotovljeno je bilo, da so se osumljenci, ki so bili maskirani, gibali okoli župnišča, eden izmed njih pa je vlomil skozi okno in tako vstopil v župnišče. Oškodovanec je slišal ropot, ko pa je odprl vhodna vrata, sta ga napadla dva osumljenca in ga potisnila nazaj v župnišče. Pridružil se jima je še tretji storilec, ki je bil že v objektu. Oškodovanca so pričeli pretepati in mu groziti ter od njega zahtevali denar. Po pregledu prostorov so osumljenci oškodovanca zvezali, nato pa skupaj še z dvema osumljencema, ki sta bila zunaj objekta, pobegnili. Odtujili so več tisoč evrov gotovine in nakit. Po dejanju se je oškodovanec rešil in o tem obvestil policijo, pri dejanju pa ni zadobil hujših poškodb, zdravniško pomoč pa je odklonil.

Policisti so takoj po obvestilu o ropu pričeli z intenzivnim iskanjem osumljencev in pregledom terena. Kmalu po obvestilu so policisti opazili sumljivo vozilo, za katerega je bilo znano, da ga storilci uporabljajo za izvrševanje tovrstnih kaznivih dejanj. Ta podatek je bil znan iz preteklih preiskav kaznivih dejanj.

Vozilo so policisti ustavili, v njem pa so se nahajali 46, 42, 40, 22 in 18-letni osumljenci, vsi z območja Novega Mesta. Vsem je bila odvzeta prostost in odrejeno pridržanje. V nadaljevanju so bili v okviru zbiranja obvestil in izvedbe preiskovalnih dejanj najdeni tudi predmeti, ki so izvirali iz opisanega kaznivega dejanja. Osumljenci so bili 31. 1. 2021 privedeni k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zanje najprej odredila sodno pridržanje, kasneje pa pripor.

Konec leta 2020 in v letu 2021 so policisti na širšem območju v Policijske uprave Ljubljana zaznali več vlomov v župnišča. Za odkritje in prijetje osumljencev je potekala intenzivna kriminalistična preiskava, kjer je bilo ugotovljeno, da je prej navedeni 40-letni osumljenec utemeljeno osumljen tudi kaznivega dejanja ropa v župnišču v Višnji Gori, ki ga je izvršil 24. 12. 2020 okoli 1.00 ure v sostorilstvu s 24-letnim osumljencem, prav tako doma z območja Novega mesta in s še enim, zaenkrat še neidentificiranim osumljencem. Po dejanju se je oškodovanec rešil in o tem obvestil policijo, v dogodku pa je bil lažje poškodovan.

Na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov je bilo ugotovljeno, da so 40-letni, 24-letni in še neidentificirani osumljenec skozi vrata župnišča vlomili v notranjost. Pri pregledovanju notranjosti in iskanju vrednejših predmetov so vstopili tudi v sobo, v kateri se je nahajal oškodovanec. Takoj ob vstopu v sobo so ga pričeli pretepati, vseskozi so mu grozili in hkrati zahtevali, da jim izroči denar in zlatnino. Po pregledu prostorov so osumljenci tudi v tem primeru oškodovanca zvezali, nato pa s kraja dejanja pobegnili. Odtujili so več 100 evrov denarja, ročni uri in druge osebne predmete oškodovanca.

4. 2. 2021 je bila 24-letnemu osumljencu odvzeta prostost in odrejeno pridržanje (40-letni osumljenec se je že nahajal v priporu zaradi ropa s 30. 1. 2021). Po vseh zbranih obvestilih in izvedenih preiskovalnih dejanjih je bil osumljenec 5. 2. 2021 s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, ki mu je po zaslišanju odredil pripor.

Za kaznivo dejanje ropa je zagrožena kazen od let zapora. Vsi osumljenci so bili že večkrat obravnavani za premoženjska kazniva dejanja, štirje osumljenci pa tudi večkrat pravnomočno obsojeni. Eden izmed obsojenih je kaznivo dejanje izvršil v času pogojne oz. preizkusne dobe.

Kriminalistične preiskave se intenzivno nadaljujejo, saj navedene osumljence sumijo, da so izvršili še več premoženjskih kaznivih dejanj na škodo župnišč. O vseh ugotovitvah bodo policisti obveščali Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Specifična kazniva dejanja

Vlomi in ropi župnišč so specifična kazniva dejanja. Storilci večinoma izbirajo bolj odročna župnišča, kjer v okolici ni veliko populacije. S tem se poskušajo izogniti prijetju.

Za vlomilce je značilno, da se skozi leta specializirajo za izvrševanje posameznih oblik vlomov glede na objekt napada. Tako je policija v preteklosti že obravnavala organizirane skupine, ki so vlamljale v cerkve. Tovrstno skupino so policisti zaznali v letu 2016.

V zadnjih letih je policija obravnavala manjše število kaznivih dejanj ropov v cerkvah na škodo župnikov. Tako smo obravnavali nekaj več ropov v letih 2015 in 2016 in sicer 3 in 5. V letih 2018, 2020 in 2021 smo obravnavali po en rop letno. V letih 2017 in 2019 pa niso obravnavali nobenega ropa v cerkvah oz. župniščih.

Kaznivih dejanj vlomov v cerkve in župnišča je bilo nekaj več v letu 2016 in sicer 134. V zadnjih letih pa se število vlomov giblje od 20 do 50 letno.

Policija je v rednih stikih s Slovensko škofovsko konferenco in posameznimi župniki ter jim svetuje o ustreznih zaščitnih in preventivnih ukrepih za varovanje premoženja.

Vir: PU Ljubljana

Zadnje novice

Sorodne vsebine