6.7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Rešena s planinsko zahtevne Skute: »Hvala, danes sva bila 100 odstotno prepričana, da bova umrla.«

Ekipa policijskega helikopterja je ta teden  dvakrat  posredovala  na  isti  gori,  na istem mestu, v enakih zelo nevarnih  okoliščinah. Obakrat je šlo za reševanje po dveh oseb pri sestopu z 2.532 m visoke Skute v Kamniško Savinskih Alpah.

Gorenjski  Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

   –           9 obvestil o prometnih nesrečah;

   –           2 kršitvi predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 3 v zasebnem prostoru;

   –           s področja kriminalitete pa prijave sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom in ponarejanje listin.

   –           V Kranjski Gori je zaradi kratkega stika zagorel aparat. Nastala je manjša materialna škoda. Poškodovan ni bil nihče.

   –           Včeraj dopoldan so kranjski policisti zadržali pasa, ki je bil v Preddvoru brez lastnika in je bila zanj podana prijava. Proti skrbniku poteka postopek.

   –           V Dražgošah je krajanka našla starejšo granato, ki so jo prevzeli strokovnjaki za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Promet. Včeraj se je na Gorenjskem zgodilo osem prometnih nesreč. V dveh so se  udeleženci  telesno poškodovali. V Lescah je padel kolesar, v Podkorenu pa je zaradi neprilagojene hitrosti motorist trčil v ograjo.

Kriminaliteta.  Na Stražiški ulici v Kranju so policisti obravnavali poskus vloma  v  trgovino,  na  Visokem  pa je bil z dvorišča odtujen vodni skuter zeleno-bele barve, ki je bil naložen na prikolici.

Gorsko reševanje. Skuta  –  gora,  ne  mlečni  izdelek. Ekipa policijskega helikopterja je ta teden  dvakrat  posredovala  na  isti  gori,  na istem mestu, v enakih zelo nevarnih  okoliščinah. Obakrat je šlo za reševanje po dveh oseb pri sestopu z 2.532 m visoke Skute v Kamniško Savinskih Alpah.

V torek sta s poti zašli avstrijski  planinki,  dan  kasneje  dva  Slovenca,   ki  sta se še posebej konkretno  znašla  v nemilosti gore. Na višini okoli 2.200 metrov sta zašla na  izpostavljeno območje zelo strmih gladkih skalnih plat, na roko pa jima ni  šlo niti vreme, saj je začelo rositi in močiti že v osnovi zelo spolzko skalo,  pihal je veter, na območju pa se je pojavila tudi megla. Zelo težke razmere, ki so zahtevale izjemno veliko previdnost.

Izkušen policist gorske policijske enote, ki je bil takrat v vlogi gorskega reševalca letalca in je opravil  oba dviga planincev, je po intervenciji povedal, da je bilo to eno od najbolj nevarnih reševanj, saj bi že najmanjša napaka pomenila okoli 300 metrski  smrtonosni padec. Konkretne so bile tudi besede rešenih planincev: »Hvala danes sva bila 100 odstotno prepričana, da bova umrla.«

Gorski reševali in policija zato svetuje: Imejte  v  mislih,  da  v  gorah  ni  enostavnih  situacij in ni enostavnih reševanj.  Vsako  je  drugačno,  vsako  zahtevno. Bodite zbrani in pozorni. Hodite  vsaj v dvoje in zelo pazite. Kjer so markacije zbledele ali jih ni, preverite če ste na pravi poti. Varno se vrnite domov.

Vir: Policijska uprava Kranj

Zadnje novice

Sorodne vsebine