12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Razvpiti Michel Stephan se ni želel opredeliti o krivdi; tožilka: primera Stephan in Novič nista povezana!

Libanonski kemik Michel Stephan, ki ga obtožnica bremeni napeljevanja k umoru enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca, se na današnjem predobravnavnem naroku ni želel izreči o krivdi. Kot je dejal, bi za to potreboval prevode vseh listin v spisu, ki pa jih še ni dobil. Ker se o krivdi ni izrekel, sodišče šteje, da je ne priznava.

 

Stephanov odvetnik Gorazd Fišer je še pred tem, ko bi se Stephan moral izreči o krivdi, opozoril, da to težko naredi, saj da je do zdaj v francoščino, ki je njegov prvi jezik, dobil prevedeno zgolj obtožnico in posamezne sklepe sodišča, ne pa tudi velikega dela ostalih listin. Zato je predlagal, da se narok o izreku krivde preloži na poznejši čas, ko bo dobil še preostale prevode, a je sodnica Sinja Božičnik takšen predlog zavrnila. Menila je, da dejstvo, da nekatere listine še niso prevedene, ne bo vplivalo na uspešnost njegove obrambe, poleg tega naj bi vse prevode prejel do glavne obravnave. Sicer pa se lahko Stephan o krivdi izreče kadar koli med nadaljnjim postopkom.

Za današnji narok je sodišče obdolženemu zagotovilo prevajalca za francoski jezik, v prihodnje pa mu bo zagotavljalo prevajalca za angleščino, ki jo, kot je danes dejal sam, prav tako zelo dobro razume. Slednje je predlagal Fišerjev odvetnik s pojasnilom, da bosta lahko na ta način z njegovim klientom lažje komunicirala.

Današnjega naroka sodišče sicer ni izpeljalo do konca, saj bo treba najprej prevesti nekatere nove dokazne predloge, ki so bili podani. Narok bodo zato nadaljevali 4. junija.

Stephana obtožnica bremeni napeljevanja k umoru enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca in nedovoljenega prometa z orožja. Kemik, nekoč zaposlen na inštitutu, na sojenje čaka v priporu. Tam je od 20. oktobra lani, ker naj bi iz sovraštva in maščevanja naročil umor nekdanjega kolega. Umor naj bi načrtoval za 26. oktober lani, plačani morilec pa bi moral žrtev ustreliti s pištolo z dušilcem. Uradno motiv napeljevanja k umoru ni znan, po poročanju medijev pa naj bi bila v ozadju trgovina z drogo.

54-letni obdolženec naj bi umor naročil tujemu državljanu in mu za to obljubil 25.000 evrov. A je moški, ki ga je Stephan najel za morilca, zadevo prijavil policiji. Policisti so obdolženega ujeli v past, ko naj bi s potencialnim morilcem v gozdu testirala pištolo, ki jo je priskrbel Stephan.

Obdolženi je bil tudi eden izmed osumljencev umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika pred skoraj tremi leti, a naj bi mu takrat alibi zagotovila ena od sodelavk. Tožilka Petra Vugrinec, ki vodi primer proti Stephanu, je po današnjem naroku medijem dejala, da primera nista povezana.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine