18.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Razveljavitev oprostilne sodbe za Novičevo obrambo ni bila nepričakovana – vpletena ista sodnica kot pri potrjevanju prvotne obsodilne sodbe

Za obrambo Milka Noviča, ki ga obtožnica bremeni umora Janka Jamnika, razveljavitev oprostilne sodbe na višjem sodišču ni bila nepričakovana. O pritožbi je namreč kot sodnica poročevalka odločala sodnica, ki je bila sodnica poročevalka že pri pritožbi na prvo, obsodilno sodbo, ki je bila zavrnjena, so zapisali Novičevi odvetniki.

 

Odvetniki Žiga Hribernik, Monika Poje in zdaj že upokojeni odvetnik Jože Hribernik ugotavljajo, da sklep, s katerim je Višje sodišče v Ljubljani nedavno ugodilo pritožbi Specializiranega državnega tožilstva, ne vsebuje vsebinske presoje dokazov, na podlagi katerih je bila Noviču izrečena obsodilna sodba. “Razveljavitev tako sloni izključno na s strani tožilstva zatrjevanih kršitvah procesne narave, ki po prepričanju obrambe sploh ne vplivajo na ugotovljena razbremenilna dejstva. Pri tem še posebej opozarjamo na popoln alibi, s katerim je bilo dokazano, da Novič v času, ki ga je imel na razpolago, nikakor ni mogel priti na kraj kaznivega dejanja, kar že samo po sebi narekuje oprostitev,” so zapisali.

 

Novičeva obramba pred začetkom tretjega sojenja, ki bo po navodilih višjih sodnikov potekalo pred novim senatom, pričakuje, da bo sodišče sledilo navodilom višjih sodnikov o postavitvi novih izvedencev s področja balistike in kemije, kar je zahtevalo tožilstvo. A ob tem Novičeva obramba opozarja, da bi bilo tovrstno novo izvajanje dokazov v novem postopku povsem nepotrebno in da gre za zavlačevalni manever, s katerim tožilstvo onemogoča pravočasen zaključek postopka.

“Kot zagovorniki Milka Noviča opozarjamo, da je zaradi vseh manevrov, ki so zdaj usmerjeni v zastaranje pregona in trajno stigmatizacijo Noviča kot storilca, ta že šesto leto izpostavljen hudim pritiskom in nepredstavljivemu trpljenju”, ob tem opozarjajo.

Noviča obtožnica bremeni, da je konec leta 2014 na Viču umoril nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Jamnika. Prvostopenjsko sodišče ga je aprila 2017 najprej spoznalo za krivega in obsodilo na 25 let zaporne kazni. Sodbo je po pritožbi obrambe potrdilo višje sodišče, a je nato vrhovno sodišče celotno zadevo septembra 2018 razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

V ponovljenem sojenju je bil Novič na prvi stopnji oproščen očitkov. Tožilstvo se je pritožilo na višje sodišče in s pritožbo uspelo. Tako je zdaj odrejeno že tretje sojenje.

Komentar novinarke Petre Janša o zadevi si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine