12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Policija in Slovenske železnice: Prvi teden v septembru bo tudi v znamenju večje varnosti v železniškem prometu

Na nivojskih prehodih ceste preko železniške proge veljajo posebna prometna pravila, ki bi jih moral poznati in upoštevati vsak udeleženec v prometu, sporočajo s Slovenskih železnic in Generalne policijske uprave.

Žal pa se na železniških tirih nesreče še vedno dogajajo, saj nekateri teh pravil ne upoštevajo, ali pa celo prečijo progo tam, kjer to ni dovoljeno. Zato bo RAILPOL, evropsko združenje policij, ki skrbijo za varnost na železnicah, med 2. in 9. septembrom 2019 organiziral mednarodno preventivno akcijo, katere namen je zagotavljanje večje splošne varnosti v železniškem prometu. V aktivnostih, ki bodo potekale v več državah Evropske unije, bo letos sodelovala tudi Slovenija.Naša država je namreč 12. junija letos postala nova članica združenja RAILPOL (European association of Railway Police Forces).

Aktivnosti, s katerimi želimo dvigniti varnostno kulturo tako pri obnašanju na vlaku kot pri prečkanju železniških prehodov, bosta med 2. in 9. septembrom izvajali Policija in Slovenske železnice. Na Slovenskih železnicah tudi letos pričakujejo okoli 10.000 mladih, ki se v šolo vozijo z vlakom. Zato varnemu prevozu z vlakom v prvem tednu septembra skupaj namenjamo še dodatno pozornost.

Predstavniki obeh služb bodo:

– izvajali nadzor nad nedovoljenim oz. prepovedanim prehajanjem železniške proge,

–  nad prečkanjem železniške proge na nivojskih križanjih (vozila in pešci),

– nad kršitvami na vlakih (npr. izstopanje ali vstopanje med premikanjem vlaka, poškodovanje ali uničenje inventarja, kršitve javnega reda in miru idr.),

–  poleg tega bodo predstavniki Policije in Slovenskih železnic v nekaterih osnovnih šolah predavali o pravilnem ravnanju in zagotavljanju varnosti na železniškem območju.

Več informacij najdete v sporočilu za javnost na spletni strani policije.

Vir: Generalna policijska uprava in SŽ

Zadnje novice

Sorodne vsebine