1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Prometni zastoji proti predoru Karavanke ter v BiH, Srbiji in Črni Gori na meji s Hrvaško

 

 

Piše: C. R., MMC

 

Zaradi  zaključka  praznikov  in  počitnic  se predvideva povečan promet iz smeri   Hrvaške   skozi   Slovenijo   proti  predoru  Karavanke.  Včeraj  v popoldanskem  času  je  prišlo do strnjene kolone in zastojev na gorenjskem avtocestnem  odseku  Lipce–Karavanke.  Udeležence je policja obveščala na svoji facebookovi  strani  @policijaKR.  Prav  tako  bodo  to  storili  danes, če bo potrebno.

Na gorenjski in štajerski avtocesti proti Avstriji prihaja do zastojev. Pred predorom Karavanke proti Avstriji je kolona dolga približno štiri kilometre, pred prehodom Šentilj proti Avstriji pa približno 2,5 kilometra, kažejo podatki prometnoinformacijskega centra za državne ceste. V Avstriji se sicer danes končujejo novoletne šolske počitnice.

Kot še navaja prometnoinformacijski center, predor Karavanke zaradi nadzora na avstrijski strani občasno kratkotrajno zapirajo, za pot proti Kranjski Gori pa je mogoče uporabiti izvoz Jesenice vzhod. Čakalna doba pred predorom Karavanke znaša skoraj uro in pol.

Vsem  udeležencem  svetujejo,  naj  zagotavljajo  večjo  varnostno razdaljo, vozijo  strpno  in  previdno.  Hitrost  vožnje  naj  prilagodijo trenutnemu prometu,  saj  zaradi  možnosti  zastojev in stoječe kolone obstaja možnost naleta.  Ustvarijo  naj  reševalni  pas in spremljajo ažurne informacije na https://www.promet.si/sl.Včerajšnja objava na fb @policijaKR in nasvet, ki bo danes ponovljena v primeru zastojev:https://www.facebook.com/2030823117135166/posts/pfbid02QZxCm4iSNTjTy8WjDh8VVjcoxUYbog2fMjpegHMAVZkYuTmKTKcZGNdT7zxeRrUMl/

Po vstopu Hrvaške v schengensko območje dolge vrste na mejah z BiH-om, Srbijo, Črno goro

Kolone so tudi na cestninski postaji Bregana v smeri Slovenije. Po vstopu Hrvaške v schengensko območje 1. januarja letos, ko je bil odpravljen nadzor na slovensko-hrvaški meji, ta konec tedna hrvaški mediji poročajo o dolgih kolonah na hrvaških mejnih prehodih z BiH-om, Srbijo in Črno Goro.

Po podatkih HAK-a je treba danes za vstop na Hrvaško najdlje čakati na prehodu Bajakovo na meji s Srbijo, in sicer šest ur. Tri ure pa je čakalna doba na prehodu Jasenovac na meji z Bosno in Hercegovino. Tudi na drugih prehodih so daljše čakalne dobe.

Kolone so tudi na cestninski postaji Bregana v smeri Slovenije. Po navedbah hrvaškega avtokluba (HAK) je tam kolona dolga tri kilometre.

Hrvaško ministrstvo je sicer ta teden sporočilo, da načrtujejo ukinitev cestninskih postaj ob mejnih prehodih Obrežje in Jelšane. Cestninska postaja na Bregani je od mejnega prehoda Obrežje oddaljena približno 400 metrov, medtem ko je cestninska postaja na Rupi od mejnega prehoda Jelšane oddaljena 3500 metrov.

Gneča na meji med Hrvaško in BiH-om pri Slavonskem Brodu. (Foto: arhiv MMC/Ivica alović/PIXSELL/BOBO)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine