13.6 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Priprli 32-letnega osumljenca treh ropov prodajaln v Kamniku

Kamniški policisti so odvzeli prostost 32-letnemu moškemu, osumljenemu treh ropov prodajaln v Kamniku, ki jih je zagrešil decembra in januarja. Prodajalkam je vsakokrat zagrozil z nožem, svoj videz pa prikrival s pokrivali. Njegovo identiteto so policisti potrdili, ko so preiskovali kaznivo dejanje nasilja v družini, so pojasnili policisti.

Policisti so prostost 32-letniku odvzeli v torek, v hišni preiskavi pa so zasegli tudi oblačila in nož, ki moškega utemeljeno povezujejo s kaznivimi dejanji ropov. V četrtek so osumljenca pripeljali k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor, so zapisali v sporočilu za javnost po današnji novinarski konferenci komandirja kamniške policijske postaje Aleksandra Perkliča in Matije Breznika iz sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana.

Osumljeni je rope zagrešil 19. in 20. decembra ter 14. januarja. Svojo zahtevo je vsakokrat podkrepil z večjim nožem. V prvem ropu prodajalne na Ljubljanski cesti v Kamniku v poznih popoldanskih urah mu je prodajalka iz blagajne izročila 100 evrov.

Naslednjega dne v zgodnjih jutranjih urah je oropal prodajalno na Kranjski cesti v Kamniku, in sicer je pod pretvezo nakupa na prodajni trak pri blagajni odložil pločevinko pijače in zavojček žvečilnih gumijev, za katere mu je prodajalka izdala račun. Ko je po prejemu petevrskega bankovca odprla predal blagajne, je osumljenec izvlekel nož, iz blagajne pa sam pograbil bankovce, si jih natlačil v žep in zbežal iz prodajalne. Med begom pa je izgubil skoraj ves denar, ostalo mu je zgolj 10 evrov.

Tudi v januarskem ropu trgovine na Ljubljanski cesti v popoldanskem času je 32-letnik uporabil nož in grozil prodajalki, odnesel pa je 150 evrov.

Policisti so v kriminalistični preiskavi poleg ogledov krajev kaznivih dejanj, zavarovanja sledov, informativnih pogovorov in pridobitve posnetkov video nadzornih kamer opravili prepoznavo oseb po fotografijah, pri čemer pa identitete storilca niso zadostno potrdili, saj je osumljeni pri dejanjih svoj videz prikrival s pomočjo pokrival prek glave in obraza. Potrdili pa so jo, ko so obravnavali in preiskovali kaznivo dejanje nasilja v družini, pri katerem so ugotovili ujemanje osumljenčevih značilnosti (videz, oblačila, obutev) s storilcem kaznivih dejanj ropov.

Kot so še navedli, je bil osumljenec v preteklosti že obsojen za tovrstna kazniva dejanja. Za kaznivo dejanje ropa je sicer po kazenskem zakoniku predpisana kazen zapora od enega do desetih let.

Policisti sicer v primeru ropa svetujejo zaposlenim za plačilnim pultom, da takoj neopazno sprožijo alarm in kamere, prav tako tudi pnevmatske naprave, če so vgrajene v pultu, in da ostanejo mirni ter z nepotrebnimi gibi ne izzivajo storilca. Pozorno naj spremljajo roparjeve reakcije in upoštevajo, da ga je morda bolj strah kot njih. Na roparjeve ukaze naj mu gotovino izročajo obotavljivo in počasi, ob tem pa naj si poskušajo zapomniti čim več roparjevih značilnosti, kot so postava, starost, obleka, besede, naglas, narečje in druge podrobnosti. Po napadu pa naj opazujejo, kam je pobegnil in kako, ali je torej šel peš ali z vozilom, s kakšnim vozilom in kakšna je registrska številka.

Zaposleni za plačilnimi pulti pa morajo po navedbah policije upoštevati tudi preventivne ukrepe, in sicer da storilcev ne izzivajo z odprtimi blagajnami ali gotovino na delovni mizi, ne štejejo gotovine pred strankami ali ob koncu delovnega časa pri odprtih vratih. Ob prihodu v službo naj se, še preden odklenejo vrata, vedno prepričajo, če jih morda opazujejo. Tisti, ki ob odhodu iz službe prenašajo gotovino, pa naj to počnejo skrajno previdno in naj ne hodijo vsak dan po isti poti in ob istem času.

Zadnje novice

Sorodne vsebine