18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Prijeli kriminalce, ki so se ukvarjali s tihotapljenjem migrantov

Piše: C. R.

Ljubljanski kriminalisti so zaključili dve ločeni kriminalistični preiskavi, ki sta potekali zoper hudodelski združbi, ki sta sprovajali tujce čez mejo in čez ozemlje R. Slovenije

V prvem primeru je bilo na podlagi zbranih obvestil in izsledkov prikritih preiskovalnih ukrepov v predkazenskem postopku ugotovljeno, da je hudodelska združba najmanj od leta 2020 do 2021 na ozemlju Slovenije pripravljala, organizirala in izvrševala kazniva dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Z zbranimi dokazi je kriminalistom uspelo ugotoviti in dokazati najmanj štiri kazniva dejanja organizirane kriminalitete. V vsem tem času je bilo dokazano, da so najmanj za 116 tujcev iz Afganistana, Pakistana, in Bangladeša organizirali prepovedane prehode meje in prevoze preko Slovenije

Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana je preiskavo, ki jo je usmerjalo pristojno državno tožilstvo v Ljubljani, vodil zoper 5 oseb, ki so tvorili mrežo hudodelske združbe. Na ozemlju Slovenije so se ukvarjali  z izvrševanjem kaznivih dejanj, pri tem pa so imeli posamezni člani hudodelske združbe  določene vloge.

Ugotovljeno je bilo, da na območju Slovenije hudodelsko združbo vodi državljan Slovenije, stanujoč na območju Ljubljane. Na območju Italije pa so jo vodili najmanj trije neidentificirani člani. Vsak izmed članov v združbi je imel točno določeno vlogo, pri čemer so proti nezakonitemu plačilu, tujce, ki niso imeli dovoljenja za vstop in bivanje v Republiki Sloveniji, preko Bosne in Hercegovine ter Hrvaške nezakonito spravljali na ozemlje Republike Slovenije.  Nato so jih po njej prevažali, jim pomagali pri skrivanju in jih nezakonito vozili na območje Republike Italije. Kazniva dejanja so izvrševali na tak način, da je obstajala resna nevarnost za življenje ljudi. Ugotovljeno je bilo, da so tujci za ilegalno pot plačali precejšnje zneske (pot iz BIH do Italije cca. 3500 EUR).

Kriminalisti so izvajali prikrite preiskovalne ukrepe (tajno opazovanje, nadzor elektronskih komunikacij ter  kontrolo bančnih podatkov) s katerimi so bile pridobljene pomembne informacije in dokazi zoper člane hudodelske združbe. V okviru preiskave je potekalo tudi mednarodno sodelovanje z Italijo preko obstoječih policijskih kanalov za operativno izmenjavo podatkov, ter na podlagi izdanega evropskega preiskovalnega naloga.

10. 5. 2021 je SKP PU Ljubljana izvedel zaključno akcijo v kateri je prostost odvzel trem osebam, državljanoma Slovenije in državljanu Bosne in Hercegovine in jima odredili pridržanje zaradi iskanja in  zasegov predmetov, ki so bili uporabljeni pri kaznivem dejanju (dokumenti, zapiski, notesniki, beležke, telefoni, denar, zemljevidi  z označenimi prehodi državne meje iz R. Hrvaške v R. Slovenijo, potrdila o prejemu denarja ter drugo dokumentacijo). Zaseženi predmeti so bili ovrednoteni in analizirani s posebnimi postopki, ki zahtevajo specialistična znanja, postopki pa so dolgotrajni. Vsi so bili privedeni preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zoper vse tri osumljence odredil pripor. Glede na število prijetih ilegalnih pribežnikov obstaja velika verjetnost, da so člani hudodelske združbe z izvrševanjem kaznivih dejanj,  pridobili najmanj 406.000,00 EUR protipravne premoženjske koristi.

V drugem primeru je bilo na podlagi zbranih obvestil in izsledkov prikritih preiskovalnih ukrepov v predkazenskem postopku ugotovljeno, da je podobna hudodelska združba najmanj od leta 2020 do 2021 na ozemlju Slovenije pripravljala, organizirala in izvrševala kazniva dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po členu 308/III, VI KZ-1G. Z zbranimi dokazi je uspelo ugotoviti in dokazati najmanj 12 kaznivih dejanj organizirane kriminalitete. V vsem tem času je bilo dokazanih prepovedanih prehodov meje in prevozov preko Slovenije za najmanj 91 tujcev iz Afganistana, Pakistana, Irana, Iraka in Bangladeša.

SKP PU Ljubljana je preiskavo vodil zoper šest oseb, ki so tvorili mrežo hudodelske združbe, ki se je na ozemlju Slovenije ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj, pri tem pa so imeli posamezni člani hudodelske združbe tudi v tem primeru svoje določene vloge.

17. 6. 2021 je SKP PU Ljubljana izvedel zaključno akcijo v kateri je bila odvzeta prostost štirim osebam in sicer trem državljanom Slovenije in enemu državljanu Srbije.  Vsi so bili privedeni preiskovalnemu sodniku OS Ljubljana, ki je zoper tri osumljence odredil pripor, za eno osumljenko pa je bil odrejen hišni pripor.

Tudi v tem primeru so se izvajali prikriti preiskovalni ukrepi. Mednarodno sodelovanje je potekalo z Italijo in Hrvaško ter preko obstoječih policijskih kanalov za operativno izmenjavo podatkov. Transfer denarja za ilegalno sprovajanje je potekal preko transakcij mednarodnega plačilnega sistema »MoneyGram« in »Western Union Money Transfer«. Tako lahko potrdimo, da so si člani v času delovanja organizirane hudodelske, pridobili protipravno premoženjsko korist v skupni višini najmanj 28.671 evrov.

Vir: Policija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine