16.1 C
Ljubljana
petek, 22 septembra, 2023

Prihaja sneg v nižinah, na Primorskem bo pihala močna burja

Piše: C. R.

Vremenske napovedi za jutri zvečer in v noči na nedeljo po nižinah v večjem delu Slovenije napovedujejo, da se bo meja sneženja spustila do nižin, na Primorskem bo zapihala močna burja.

V nedeljo bo občasno rahlo snežilo, pogosteje v jugovzhodni Sloveniji. Tudi ponekod na Primorskem bo lahko dež občasno prehajal v sneg. V ponedeljek bo večinoma oblačno, predvsem na jugu bo še možen rahel sneg. Zimskim razmeram se ne moremo izogniti, na spremenjene vozne okoliščine se je potrebno dobro pripraviti, prav tako je potrebno pripraviti vozilo. Da se bodo vozniki na zimske razmere še bolje pripravili, je Agencija za varnost prometa pripravila več videovsebin in izdala brošuro z obilico koristnih praktičnih nasvetov za ustrezno pripravo vozila in za zimsko vožnjo. Ob upoštevanju teh nasvetov, s prilagojeno tehniko vožnje in s pravilno pripravo vozila, ki ga je potrebno pred odhodom na pot očistiti, bodo vozniki lahko na cilj prišli varneje. Naše ceste bodo tako varnejše za vse udeležence v prometu.

V knjižici bodo vozniki našli uporabne napotke za zimsko vožnjo, med drugim o speljevanju, vožnji po klancu, upravljanju z volanom, pa tudi o tehniki zaviranja, ki je na mokrem, zasneženem ali poledenelem cestišču drugačna in terja še posebno previdnost. Vožnja je zahtevno opravilo že v idealnih voznih razmerah, zato se v primeru sneženja še dodatno osredotočimo na dogajanje na cesti in ob njej. Uporaba mobilnega telefona naj počaka na konec poti, za volan sedimo le trezni. Agencija priporoča tudi povečanje varnostne razdalje ter opozarja na skrb za ustrezno bočno razdaljo ob prehitevanju pešcev, kolesarjev ali voznikov e-skirojev. Ti pa naj poskrbijo za dobro vidnost, nošenje odsevnikov ali odsevnih površin na oblačilih ali obutvi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine