21.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Pri Novem mestu je iztiril vlak, nekaj potnikov lažje poškodovanih

Piše: C. R., STA

Zaradi podrtega drevja se je v torek zvečer na železniški progi Metlika-Ljubljana v občini Novo mesto iztiril vlak. Po podatkih Slovenskih železnic (SŽ) se je pri tem lažje poškodovalo pet potnikov, ki so že v domači oskrbi. Železniška proga med Metliko in Ljubljano bo do nadaljnjega zaprta.

Kot je v današnji izjavi za medije pojasnil direktor podjetja SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc, se je vlak iztiril med postajama Birčna vas in Uršna sela v torek ob 21.25 zaradi podrtega drevja, ki je bilo zunaj progovnega pasu in je padlo na železniško progo. Na vlaku je bilo sedem potnikov, strojevodja in dva sprevodnika. Pet potnikov je zaradi lažjih poškodb potrebovalo zdravniško pomoč, a so vse že v torek odpustili v domačo oskrbo.

Uprava za zaščito in reševanje je sicer pred tem poročala, da so bili v nesreči poškodovani trije potniki. Kot so sporočili, se je zaradi podrtega hrasta iztiril prvi vagon motorne kompozicije. Gasilci iz Novega mesta, Šmihela in Stranske vasi so pregledali kraj dogodka ter s tehničnim posegom vstopili v prevrnjeni vagon. Nepoškodovane osebe so prepeljali do Novega mesta, poškodovane pa na kraju oskrbeli in prenesli do ceste. Reševalci so jih prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Iztirjeni vagon in tiste, ki so se ob iztirjenju nagnili, nameravajo na SŽ dvigniti z železniškim dvigalom, progo pa nato sanirati. “Pričakujemo, da bo v četrtek v popoldanskih urah proga spet odprta,” je povedal Kranjc.

Do takrat bo železniška proga Metlika-Ljubljana zaprta, za potnike je med Novim mestom in Uršnimi seli organiziran nadomestni avtobusni prevoz. Prihaja do nekajminutnih zamud. Podrobnejših podatkov o škodi na SŽ še nimajo.

V družbi so sicer zatrdili, da na železniški progi Metlika-Ljubljana redno odstranjujejo drevje, ki se nagiba nad železniško progo. To so zaradi težkih vremenskih razmer nazadnje očistili v torek ob 18. uri.

“Zakon pa določa, da mora tudi vsak zasebni lastnik zemljišč v varovalnem pasu skrbeti, da njegovo premoženje ne povzroča razlogov za nesrečo v železniškem prometu,” je poudaril Kranjc.

Zaradi težkega snega so sicer v torek večkrat zapirali več železniških prog, med drugim tudi progo med Borovnico in Logatcem, kjer je zapadlo do 20 centimetrov novega težkega snega, so še zapisali v sporočilu za javnost.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine