15.2 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Previdno v gorah – letos imajo gorski reševalci še posebej veliko dela!

Piše: C. R.

Včeraj, 1. avgusta, ob 9.37 uri, je bila Policija obveščena o gorski nesreči na pobočju planine Rešelj (Občina Tolmin), kjer se je pri padcu poškodoval član lovske družine. Po sedaj zbranih podatkih je skupina lovcev lovske družine čistila lovsko stezo od Čadrga proti planini Rešelj. Med njimi je bil  tudi  40–letni lovec, ki je pri tem padel in se skotalil približno 200 metrov  po  strmem  pobočju, sporočajo iz PU Nova Gorica.  

Pri tem se je predvidoma lažje telesno poškodoval oz. utrpel več odgrnin in presekanin. Na kraju nezgode so posredovali  gorski  reševalci GRS Tolmin in policist PP Tolmin – pripadnik gorske policijske enote PU Nova Gorica, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in ga prenesli do bližnje planjave. Kasneje pa so ga prevzeli člani dežurne ekipe GRS z Brnika in ga s helikopterjem Letalske policijske enote prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Dan prej je območju Velikih korit na reki Soči pred vasjo Soča (Občina Bovec) prišlo do zdrsa  tuje  državljanke.  Na  kraju  je  bilo  ugotovljeno, da je 61–letna ženska, državljanka Hrvaške, hodila v skupini večjega števila turistov (50) po  Soški  poti  nad Velikimi koriti Soče. Slednja je na mokrem in spolzkem terenu  zdrsnila  in  se posledično zagozdila za drevo, približno dva metra pod  nivojem  poti ter obvisela nad omenjenim kanjonom. Na kraju nezgode so posredovali reševalci GRS Bovec, ki so jo varno spravili na pot in ji nudili prvo pomoč ter prenesli do reševalnega vozila NMP ZD Tolmin. Omenjeno osebo so reševalci preventivno prepeljali v ZD Tolmin, kjer je bilo ugotovljeno, da hrvaška državljanka pri zdrsu ni utrpela telesnih poškodb.

Še eno tujo državljanko so reševali v nedeljo in sicer zaradi zdrsa med Planiko in Doličem v Julijskih Alpah. 65–letna planinka, državljanka Nizozemske, je v spremstvu svojega moža hodila iz smeri Plemenic proti  Koči na Doliču. Pred Doličem ji je na manjšem snežišču spodrsnilo in posledično padla ter se huje poškodovala (sum zloma leve goleni). Poškodovanki so do Koče na Doliču pomagali drugi gostje iz koče. Kasneje so posredovali tudi gorski reševalci GRS Bovec in zaradi slabega vremena posredovali na klasični način. Po izboljšanju vremenskih razmer so poškodovano planinko člani dežurne ekipe GRS  z Brnika s helikopterjem prepeljali s Splošno bolnišnico Jesenice. Policisti so glede na vsa ugotovljena dejstva nesreče v gorah tujo krivdo izključili.

Tudi iz PU Kranj poročajo o reševanju v gorah. Gorski reševalci so namreč včeraj na območju Stola na klasičen način rešili tri planince, ki so v zelo slabih vremenskih razmerah zašli na območju Stola. Dosegli so vrh, izgubili pa so se pri sestopu. Ravnali pa so precej malomarno, saj  so se na pot odpravili kljub slabi vremenski napovedi. V primeru, če vas poslabšanje vremena doleti na poti na vrh, raje takoj obrnite proti dolini, saj se situacija lahko močno spremeni, vidljivost pa poslabša, kar je lahko tudi usodno. »Ravnajte odgovorno, ne izpostavljajte se nevarnostim in ne tvegajte. Kar je nevarno za vas, je tudi za reševalce,« svetuje policija.

Vir: Policija

Zadnje novice

Sorodne vsebine