2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Pretresljiva izpoved gasilca Anžeta: »Osebi izstrelilo na cesto, ležali sta 20 metrov narazen, kasneje sem izvedel, da so doma majhni otroci čakali na starša.«

»Do danes je v 2019 na slovenskih cestah umrlo 90 duš, imen, ljudi, ki jih danes nekdo pogreša in si želi čas zavrteti nazaj, kaj spremeniti, da se tragedija ne bi zgodila. Med umrlimi so sinovi, hčere, matere, očetje, prijatelji, znanci, ljubljeni,… Časa se ne da vrteti nazaj, dejanj se ne da izbrisati, lahko pa vplivamo na jutri!« so ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč zapisali v skupini Ustvarimo reševalni pas na avtocestah na družbenem omrežju Facebook (TUKAJ).

Objavili so zgodbo Anžeta. Objavljamo jo v celoti in nelektorirano.

»Mnogo let nazaj, eno mojih prvih posredovanj, kjer sem se srečal s trčenjem s smrtjo. Nekje sredi zgodnje pomladnega dne zapiska gasilski pozivnik, kjer je sporočilo o nesreči približno 8km stran. Ob prihodu na kraj dogodka je bilo jasno, da je slabo, eno vozilo na strehi v grmovju v kupu snega, drugo vozilo na cesti, brez motorja, ki je bil cca. 12m stran, menjalnik pa še 8m dlje, iz vozila na strehi so izstopili 3 fantje, iz vozila na cesti pa… No iz tega vozila je obe osebi izstrelilo na cesto, ne vem čez katero odprtino, verjetno oba čez sovoznikova vrata, ležala sta 20m narazen. Prvi ne kaže znakov življenja, drugi v hudih bolečinah. Z reševalcem sva se, na odločitev zdravnice, lotila oživljanja, nič… Umrl verjetno ob trku. Umes sem nekajkrat pogledal proti drugi osebi in videl, da se tudi tam trudijo in hitijo.

Šlo je za čelno trčenje, v vozilu, ki je bil na strehi, so bili vsi trije pripeti, v drugem vozilu noben. Kasneje sem izvedel, da so doma majhni otroci čakali na starša in enega od njih so videli šele čez nekaj dni v bolnišnici, enega nikoli več.

Zakaj pišem o tem?

Pred nekaj dnevi sem na Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah delil posnetek trčenja na Malencah in kar nekaj ljudi je pisalo, da to ni pietetno do družine umrlega. Težko je deliti tak posnetek, vendar je bilo tudi ogromno odzivov v smislu: “pretreslo me je”, “res je treba vozit previdno”, itd. Ja, sam menim, da zgodbe iz prve roke in posnetki vplivajo na bralce, dopovedo tudi tistim, katerih se vse preventivne akcije ne primejo, da je treba voziti pametno in strpno!«

Zadnje novice

Sorodne vsebine