18.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Pred več kot tremi desetletji ukradeno bronasto bodalo z Iga bo jutri vrnjeno Narodnemu muzeju Slovenije

Ministrstvo RS za zunanje zadeve, Ministrstvo RS za kulturo, Narodni muzej Slovenije in Policija ob vrnitvi enega izmed najdragocenejših primerkov bronastodobnega orožja – bronastega bodala z Iga – vljudno vabijo na skupno novinarsko konferenco, ki bo v sredo, 11. julija 2018, v Narodnem muzeju Slovenije.

 

Potek vrnitve muzejskega eksponata in njegov pomen v slovenski kulturni dediščini bodo predstavili:

     Damjana Pečnik, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo,

     mag. David Brozina, generalni direktor za zadeve EU na Ministrstvu za zunanje zadeve,

     mag. Uršula Belaj, višja kriminalistična inšpektorica specialistka iz

     Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi

     mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije in

     dr. Peter Turk, kustos za prazgodovino v Narodnem muzeju Slovenije.

Posebej za to priložnost bo vrnjen muzejski eksponat tudi na ogled (možno bo fotografiranje). Vsi sogovorniki bodo na voljo za pojasnila, vprašanja in izjave.

Septembra 1985 je bilo v razstavnih zbirkah Narodnega muzeja Slovenije vlomljeno v dve vitrini, iz katerih je izginilo 45 primerkov bronastodobnega orodja, nakita in orožja, med katerimi je bilo tudi bronasto bodalo z Iga. Policijska preiskava je potekala v smeri odkritja ukradenih predmetov, zaradi česar je bil podan razpis iskanja predmetov. Pozivi v časopisih in ponudba nagrade za kakršne koli informacije pa žal niso pripeljale na nobeno sled.

Na podlagi policijskega razpisa iskanja so bili ukradeni predmeti naknadno vnešeni v Interpolovo bazo ukradenih umetnin in na podlagi te objave je bilo leta 2015 bodalo prepoznano na dražbi. Vrnitev pomembnega muzejskega eksponata je v sodelovanju z Interpolom in Registrom ukradenih umetnin (The Art Loss Register) sprva vodila slovenska policija, ker pa je zastaralni rok za pregon kaznivega dejanja Sloveniji zastaral, je vrnitev prevzelo Ministrstvo RS za zunanje zadeve s pomočjo Veleposlaništva RS v Londonu. 5. julija 2018 se je bodalo vrnilo v Slovenijo, 6. julija pa ga je prevzel Narodni muzej Slovenije. Vrnitev bodala je rezultat odličnega skupnega dela vseh sodelujočih ustanov (Narodnega muzeja Slovenije, Ministrstva RS za kulturo, Ministrstva RS za zunanje zadeve in Veleposlaništva RS v Londonu ter Policije RS).

Zadnje novice

Sorodne vsebine