-1.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Pred nami so prazniki – pazite se tatov, pa previdno na cesti!

Piše: C. R.

Pred nami so prihajajoči praznični dnevi, in sicer v nedeljo, 31. oktobra Dan reformacije ter v ponedeljek, 1. novembra 2021 Dan spomina na mrtve, ki sovpadajo tudi z letošnjimi jesenskimi šolskimi počitnicami. Tako kot prejšnja leta se bo marsikdo v tem času odločil za krajši počitek in izlete, obiske prijateljev in svojcev ali obiskovanje pokopališč. Pri tem velja opozoriti tudi na upoštevanje vladnih ukrepov, namenjenih zajezitvi nevarnega širjenja nalezljive bolezni Covid-19. Pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na lastno varnost in varnost svojega premoženja, saj lahko z ustreznim samozaščitnim ravnanjem preprečite marsikatero neprijetnost.

Tatovi prežijo povsod

Da bi prihajajoče praznike okoli dneva spomina na mrtve preživeli prijetno in obenem varno, v ta namen objavljamo nekatere nasvete in opozorila policistov. V tem času so običajno najbolj obiskana parkirišča ob pokopališčih. Nenazadnje smo v zadnjih dneh obravnavali posamezne vlome v parkirana osebna vozila tako ob pokopališčih (na Goriškem) kot tudi v turističnih krajih (v Zgornjem Posočju). Neznani storilci so iz omenjenih vozil kradli različne predmete (predvsem nahrbtnike in denarnice z vsebino…). Zato svetujemo, da v osebnih avtomobilih, parkiranih v neposredni bližini pokopališč in drugih krajih, nikar ne puščajte vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih), vozila dosledno zaklepajte in ne pustite ključev v ključavnicah, saj nekateri storilci kaznivih dejanj izkoristijo nepazljivost ljudi in izvršijo kazniva dejanja (tatvine torbic, denarja, mobilnih telefonov, dokumentov ter drugih predmetov) iz vozil. Naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev. V primeru izvršenih tatvin ali vloma v vozili in drugih izvršenih kaznivih dejanj pa občanom svetujemo, da nemudoma pokličejo Policijo z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

 Tudi v primeru sumov nezakonitih ravnanj na pokopališčih (npr. odtujitev različnih predmetov kot so vaze, kipci, medeninasti predmeti… ali povzročanje škode na samih grobovih, pokrivalnih ploščah, spomenikih itd.) svetujemo občanom, da sume teh kaznivih dejanj nemudoma prijavijo policiji. V času odsotnosti od doma nikar ne pozabite na preventivno ravnanje in zavarovanje svoje lastnine. Žal se pogosto dogaja, da posamezniki samozaščitnemu ravnanju posvečajo premalo pozornosti in lahko v tem času postanejo tudi oškodovanci. Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Pri urejanju grobov jih imejte na očeh oz. jih ne odlagajte tako, da bi ostali brez nadzora. Nepridipravi praznike nemalokrat izkoristijo tudi za storitev drugih premoženjskih kaznivih dejanj (vlomi v hiše, stanovanja, poslovne prostore, vozila in druge objekte – več nasvetov na naslednjih spletnih straneh.

V teh dneh je mogoče pričakovati povečan promet, predvsem na cestah, ki povezujejo večja središča in cestah, ki vodijo do pokopališč, kjer bodo potekale tudi žalne slovesnosti. Zato svetujemo, da se na pot odpravite pravočasno, dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometne signalizacije v bližini pokopališč. Občane zaprošamo, da se v prometu obnašajo strpno, upoštevajo navodila policistov in občinskih redarjev, da bi s tem preprečili morebitne zastoje na cestah in morebitno nezadovoljstvo.

Previdno na cesti

Zaradi povečanega prometa in neupoštevanja cestnoprometnih predpisov namreč lahko marsikdo postane tudi udeleženec prometne nesreče. Policisti bodo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni in, ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge. Policisti Policijske uprave Nova Gorica bodo v skladu z načrtovanimi aktivnostmi v času martinovanja oz. v prihajajočih dneh izvajali poostrene nadzore ugotavljanja psihofizičnega stanja voznikov. Policija bo tovrstne nadzore izvajala tudi v mesecu decembru, ko bodo policisti izvajali poostrene nadzore na območjih posameznih policijskih postaj na območju novogoriške policijske uprave. Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!

Vozite v ustreznem psihofizičnem stanju, saj alkohol, prepovedane droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu! Vse udeležence v cestnem prometu opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več. Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje. Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične. Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto pomeni izzivanje nevarnosti:  prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd.

Nasveti pešcem za večjo varnost v cestnem prometu!

Pred nami je še nekaj mesecev, ko bodo dnevi krajši, vidljivost pa zaradi pogosto oblačnega in deževnega vremena ter megle precej slabša kot poleti. Policisti zato znova opozarjamo, da lahko za lastno varnost in varnost drugih največ naredimo prometni udeleženci sami, ne glede na to, ali smo v prometu udeleženi kot vozniki, kolesarji ali pešci. Pešci sodijo med najbolj ogrožene prometne udeležence. Šibkejšim udeležencem v cestnem prometu (pešci, kolesarji) svetujemo, da tudi sami poskrbijo za svojo varnost in s svojim ravnanjem ne spravljajo v nevarnost sebe in preostalih udeležencev cestnega prometa. Pešci so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, ki vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, vozijo z zarošenimi stekli na vozilu, brez očal, zaradi bleščavosti vozil iz nasprotne smeri, ipd.). Nesreče pa se zgodijo tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši so pogosto žrtve prometnih nesreč, predvsem zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise. Večina nesreč, ki jih povzročijo starejši pešci s svojimi napakami, so posledica slabšanja psihofizičnih sposobnosti posameznika, neustrezne barve oblačil, neuporaba odsevnih izdelkov… Opozorilo velja tudi vsem udeležencem cestnega prometa na večjo previdnost tudi v prvih dneh pouka prihodnji teden po iztekajočih se praznikih oz. zaključku jesenskih šolskih počitnic, ko bodo otroci in mladoletniki ponovno na poti v šolo in domov. Z nošenjem svetlejših oblačil, uporabo kresničk ter drugih izdelkov z odsevnimi površinami pa otroci in drugi udeleženci cestnega prometa v mraku, ponoči ali slabši vidljivosti (npr. močan dež, megla ali druge neugodne vremenske okoliščine) postanejo bolj vidni ter tako omogočijo drugim udeležencem v cestnem prometu, da jih pravočasno opazijo.

Vir: Policijska uprava Nova Gorica

Zadnje novice

Sorodne vsebine