4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Pred Karavankami zastoj dolg približno kilometer; Hrvaška pozvala Avstrijo k ukrepanju zaradi zastojev na slovensko-avstrijski meji

Razmere pred predorom Karavanke proti Avstriji so se umirile. Potem ko je bila ponoči in zjutraj kolona vozil dolga več kilometrov, dosegla je tudi do 12 kilometrov, prometnoinformacijski center trenutno poroča o le še o približno 500 metrov dolgem zastoju. A na policiji opozarjajo, da se situacija preko dneva še lahko spremeni.

 

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je Avstrija v soboto zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom na Hrvaškem uvedla nov odlok, po katerem se morajo vsi potniki, ki so bili na Hrvaškem in želijo potovati skozi Avstrijo, da bi dosegli svoje matične države, na meji registrirati pri zdravstvenih organih.

Na policiji so za STA pojasnili, da slovenska policija ni bila obveščena o spremembi načina dela avstrijskih organov ob vstopu v Avstrijo. Pripravljeni so bili na zastoje v običajnih okoliščinah, nikakor pa ne na tako počasen in omejevalen način dela avstrijskih organov.

Po razpoložljivih informacijah policije bodo od danes naprej avstrijski organi zagotovili boljše sodelovanje vseh pristojnih organov, ki izvajajo naloge kontrole potnikov ob vstopu v Avstrijo, in tako zagotavljali hitrejši pretok potnikov.

Na prometnoinformacijskem centru pa so na Twitterju zapisali, da bodo Avstrijci v prihodnjih dneh izvajali poostreno kontrolo nad svojimi državljani, kar pomeni, da bodo zastoji in čakanje krajši kot v soboto in danes.

Ker je v večernem času pričakovati pred Karavankami večje število tovornih vozil, opozarjajo, da lahko to privede do daljših zamud za vse voznike. Zato voznikom svetujejo prestavitev poti na ugodnejši čas ali pa obvoz preko Šentilja proti Avstriji.

Po podatkih Darsa je povprečna prepustnost predora med 900 in 1000 vozili na uro, ob običajni mejni kontroli gre skozi predor na uro 600 vozil, v soboto pa so jih spustili le približno 50. Ekipe Darsa so ponoči potnikom, ki so čakali pred mejo z Avstrijo na Karavankah, delile vodo.

Sicer pa je ponekod treba nekoliko čakati tudi pri vstopu v Slovenijo iz Hrvaške, vendar pa kljub uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam in bližnji uveljavitvi 14-dnevne karantene za slovenske državljane, ki se bodo vrnili iz Hrvaške, kolone za ta čas niso neobičajno dolge. Še najdlje, uro in 45 minut, je treba čakati na mejnem prehodu Gruškovje.

Na koprski policijski upravi so pojasnili, da je na njihovem območju danes dopoldne promet potekal brez daljših čakalnih dob. Povečan promet in s tem daljše čakalne dobe pri vstopu v državo pa pričakujejo v popoldanskih in večernih urah ter v ponedeljek.

V petek in soboto popoldan je bil nekoliko povečan promet ob vstopu v državo predvsem na mejnih prehodih Jelšane, Dragonja in Sečovlje, kjer je bilo občasno treba čakati do uro in pol. A ob tem navajajo, da je promet tako pri vstopu kot pri izstopu iz države veliko manjši kot na primerljiv konec tedna avgusta lani, na mejnih prehodih Jelšane in Dragonja na primer ob vstopu na državo za približno 50 odstotkov, pri izstopu pa je prometa tudi do 70 odstotkov manj.

Med potniki, ki so v soboto vstopali v državo na mejnem prehodu Jelšane, je bila skoraj polovica Slovencev, na mejnem prehodu Dragonja pa so Slovenci predstavljali le približno 20-odstotni delež potnikov.

Kot so še sporočili s Policijske uprave Koper, so na mejnih prehodih delo policistov organizirali v skladu s pričakovanimi spremenjenimi okoliščinami. Vse potnike opozarjajo, da se mejna kontrola nekoliko podaljša zaradi doslednega preverjanja določb odloka za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni.

Svetujejo jim, naj gredo na pot dovolj zgodaj in ne čakajo na ponedeljek popoldne ali zvečer. Policisti namreč nimajo diskrecijske pravice za odločitev glede postopkov za izdajo karantenske odločbe, ko so za to podani pogoji, zato bodo določbe izvrševali dosledno.

Hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve pa je danes izrazilo zaskrbljenost zaradi razmer na slovensko-avstrijski meji, kjer so v soboto zaradi zaostrenih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa nastali dolgi prometni zastoji. Avstrijske oblasti je pozvalo, naj ukrepajo oz. nemudoma poiščejo rešitev.

Minister Gordan Grlić Radman je tako vzpostavil stik z avstrijskim kolegom Aleksandrom Schallenbergom, hrvaško veleposlaništvo na Dunaju pa je v stiku z avstrijskim notranjim in zunanjim ministrstvom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Avstrija je namreč v soboto na meji s Slovenijo uvedla strog nadzor, zaradi katerega je ponoči pred predorom Karavanke nastala dolga, tudi do 12-kilometrska kolona vozil. Veliko potnikov, ki niso bili obveščeni o novi obliki nadzora, je bilo tako brez vode in hrane ujetih na slovenski strani mejnega prehoda, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nekateri celo 14 ur.

Zastoji so nastajali tudi na Ljubelju, med potniki pa je bilo precej Nemcev in Nizozemcev. Zjutraj so se razmere nekoliko izboljšale, a so potniki na prehod meje pred predorom Karavanke še vedno čakali tri ure, na Ljubelju pa pet ur.

“Verjamemo, da se bo kmalu našla rešitev za potnike, da čim prej prispejo domov,” so zapisali na hrvaškem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Po zadnjih informacijah avstrijskega notranjega ministrstva naj bi sicer ukrepe nekoliko omilili in s tem pospešili pretok vozil.

Avstrija je sicer Hrvaško prejšnji teden uvrstila na seznam držav z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom in svoje državljane pozvala, naj tja ne odpotujejo. Od 17. avgusta morajo tisti, ki se vračajo iz Hrvaške, predložiti negativni izvid testiranja ali pa ga opraviti v 48 urah, vmes pa ostati v samoizolaciji.

Iz Avstrije sicer danes poročajo o 191 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine