17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Praznične tatvine na Primorskem

Praznični konec tedna žal ni minil brez vlomov. V petek so vlomili v hišo v Sežani in lastnikom ukradli zlatnino, vredno 800 evrov. V noči na soboto je nekdo vlomil v lokal v Portorožu in ukradel menjalni drobiž. Nekdo je vlomil tudi v prostore društva v Divači, od koder je odnesel manjšo količino zdravil Apaurin. V Kopru pa so na parkirišču z osebnega avtomobila ukradli več delov vozila (prednji odbijač, masko, luči, volanski obroč, volan in ročico menjalnika) in s tem lastnika oškodovali za 5000 evrov.

V Kopru so v soboto vlomili tudi v stanovanjsko hišo, od koder so odnesli prenosni računalnik Apple iMac, tablični računalnik Apple iPad, ženski ročni uri Michael Kors in pripadajoče polnilce. Škode je za 2500 evrov. Nekdo je vlomil še v stanovanje v Sežani in iz njega ukradel 600 evrov gotovine. V vasi Fieroga je prav tako nekdo vlomil v hišo, kjer je ukradel računalnik, vreden 2500 evrov.

V noči na nedeljo je nekdo vlomil v hišo na Kampolinu (Lucija), iz katere je odnesel 150 evrov in 350 hrvaških kun gotovine. Oškodovanca sta v tem času spala v hiši. Isto noč so vlomili tudi v lokal na Kozini, iz katerega so ukradli 800 evrov. V ponedeljek so vlomili v hišo v Hruševju. Lastnikom so ukradli 200 evrov, skupaj pa so oškodovani za 1500 evrov.

Samozaščitno ravnanje

Tatvine, zlasti t. i. priložnostne tatvine, sodijo med najpogostejša kazniva dejanja. Z odloženo denarnico na pultu v trgovini, z vozilom v pogonu, ko na hitro “skočimo” po sladoled, z odloženo kamero in fotoaparatom na plaži, medtem ko veselo čofotamo v vodi, storilce kratko malo “privabljamo”. Na samozaščitno ravnanje ne smemo pozabiti niti, ko smo na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo.

V vsakem primeru vam svetujemo, da upoštevate naslednja priporočila: ne puščajte torbic brez nadzora ali varstva; v javnosti ne razkazujte denarja, kartic in drugih vrednejših predmetov; ne puščajte ključev stanovanja in vozil na neprimernih mestih; pri dvigovanju gotovine na bankomatih, bankah ali poštah bodite pozorni na osebe, ki vas opazujejo ali vam sledijo; denar in dokumente imejte pri sebi na ustreznih mestih (v notranjem žepu ali okoli pasu), predvsem zaradi žeparjev; tudi predmetov, kot so fotoaparati, kamere, mobilni telefoni, osebni nakit, kolesa, surfi idr. ne puščajte brez nadzora na mestih, kjer so nepridipravom lahko dostopni; doma ne imejte večje količine denarja, zlatnine ali drugih vrednejših predmetov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine