12.5 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Pozor, zaradi obilnega dežja lahko nekatere reke danes in jutri poplavljajo!

Ob intenzivnejših padavinah lahko ob koncu tedna pride do razlivanj manjših vodotokov in hudournikov. Danes bodo reke sicer prehodno upadale, zvečer in v noči na nedeljo pa znova naraščale. V nedeljo lahko pride do poplavljanja in razlivanja rek predvsem v osrednji in južni ter ponekod v vzhodni in severni Sloveniji, so opozorili na Arsu.

 

V nedeljo na Agenciji RS za okolje (Arso) pričakujejo zlasti večji porast reke Drave. Največje pretoke pa naj bi reka dosegla v začetku naslednjega tedna.

V prihodnjih dneh bo plimovanje morja še povišano in bo večkrat preseglo obalno črto in poplavljalo. Močneje bo povišana tudi plima v noči na nedeljo. Temperatura morja je sicer trenutno 17,5 stopinj Celzija.

V Mestni občini Ljubljana (Mol) na možnost poplav ob koncu tedna posebej opozarjajo občane, ki živijo na in ob Barju ter ob vodotokih Ljubljanice, Gradaščice, Malega Grabna, Glinščice, Gameljščice, Gobovška in Besnice. Pozivajo jih, da se na morebitne poplave ustrezno preventivno pripravijo.

Dokajšnja polnost strug in Barja ter namočenost zemljine lahko ob močnejših padavinah privedeta do poplavljanja. Ni pa mogoče z gotovostjo trditi, da bo do poplav zares prišlo. Zaradi narave okoljskih procesov jih namreč ni mogoče natančno krajevno in časovno napovedati, so zapisali na spletni strani Mola.

Ljubljančanom svetujejo, naj spremljajo razvoj vremena oz. padavin in naraščanje voda ter očistijo rešetke in odprtine za odvodnjavanje meteorne vode. Ob morebitnem poslabšanju razmer, ki bi kazale na večjo verjetnost nastanka poplav, pa izvedejo še nadaljnje ukrepe.

Če bi do poplav zares prišlo, pa naj upoštevajo, da je smrtno nevarno zadrževanje v kletnih in drugih nižje ležečih prostorih ter na brežinah vodotokov, hoja po poplavni vodi, vožnja po poplavljenih cestah in reševanje vozila iz poplavne vode.

Zadnje novice

Sorodne vsebine