15.5 C
Ljubljana
nedelja, 3 julija, 2022

Pozor, vse več nesreč kolesarjev!

Piše: C. R. 

Iz vseh policijskih uprav po Sloveniji poročajo o povečanem številu prometnih nesreč, v katere so vpleteni tudi kolesarji. O tem priča tudi poročilo novogoriške policijske uprave. 

Včeraj,  22.  maja  ob  10.59,  smo  bili  obveščeni o prometni nesreči v naselju Bilje (Občina Miren-Kostanjevica) in v kateri sta bila udeležena voznica osebnega avtomobila in kolesar. Po sedaj zbranih podatkih je  voznica  osebnega  avtomobila  peljala po lokalni cesti v naselju Bilje proti  križišču  z  regionalno  cesto.

Ko je 49-letna voznica pripeljala do križišča  z  regionalno  cesto, kjer je s predpisano prometno signalizacijo oz.  s  prometnim  znakom za izrecne odredbe (‘Ustavi’) označena prednostna cesta,  se je voznica z vozilom zaustavila, nato pa zapeljala v križišče in  z  vožnjo nadaljevala. Pri vključevanju v promet na prednostno cesto  ni  pustila  mimo  vseh  vozil,  ki so vozila po prednostni cesti in katerih  smer  vožnje  je sekala. V tistem trenutku je namreč z njene desne strani  po  regionalni  cesti  pripeljal 59-letni kolesar, ki je v križišču vozil  naravnost v smeri naselja Bukovica. Kolesar je z bočnim desnim delom telesa  in  kolesa oplazil zadnji del vozila in posledično padel po vozišču ter  se  lažje  poškodoval.  Kasneje  je  poiskal zdravniško pomoč v splošni  bolnišnici  v Šempetru pri Gorici.

Zaradi odgovornosti za storitev prekrška  po  Zakonu  o  pravilih  cestnega  prometa (vključevanje v cestni promet,  kršitev  prvega odstavka 56. člena ZPrCP) bo zoper povzročiteljico uveden prekrškovni postopek.V tem času je kolesarjev v cestnem prometu že zelo veliko. Zato vse udeležence cestnega prometa kot tudi kolesarje pozivamo k strpni vožnji in večji previdnosti na cestah! Dejstvo je, da so kolesarji manj varni v cestnem prometu kot drugi udeleženci v cestnem prometu. Predvsem so slabše vidni, njihova vidnost pa je obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje: hitrejši so, slabše so opazni. Zato, kolesarji, vozite previdno in skrbite za lastno varnost, pri čemer upoštevajte naslednja pravila in nasvete ( več na spletu Policije:https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/113627-do-3-junija-bo-potekala-preventivna-akcija-za-vecjo-varnost)

 

Sorodne vsebine