12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Pozor, velika požarna ogroženost, včeraj več požarov!

V zadnjih nekaj dneh so policisti, kljub večkratnim opozorilom, obravnavali veliko prekrškov, povezanih s kurjenjem v naravnem okolju. Uredba za kršitev določil o prepovedi kurjenja, ko je razglašena velika požarna ogroženost, za fizične osebe predvideva globo od 200 do 600 evrov.

 

“Ponovno opozarjamo vse občane, naj se držijo prepovedi kurjenja v naravi. Policisti in gasilci so med najbolj obremenjenimi službami na področju preprečevanja širjenja epidemije. Z neodgovornim ravnanjem tako po nepotrebnem dodatno obremenjujete interventne službe!” sporočajo iz policije.

Dopoldan je v Manžanu pri Kopru domačin kuril star les in robidovje na parceli, ogenj je ob prihodu policistov na kraj že sam pogasil. Kljub temu mu je bil izdan plačilni nalog po 14. členu Uredbe o varstvu pred požari v naravnem okolju. V Luciji so zagorele kanele. Gasilci so požar pogasili, materialna škoda ni nastala, vzroka požara pa niso ugotovili.

Pri Kačičah je bil požar v naravi. Zagorelo je cca. 2,5 hektarja podrasti in suhega drevja. Požar so gasilci pogasili. Ob 18. uri pa je zagorelo med Bertoki in Bivjem. Ugotovljeno je bilo, da je moški na parkirišču za tovorna vozila zakuril manjši kup odpadnega materiala, pred prihodom policistov pa je s peskom pogasil gorišče, zatem so do konca pogasili gasilci. Zanj je bil podan predlog na Požarni inšpektorat RS zaradi kršenja uredbe o varstvu pred požarom s kurjenjem nevarnih odpadkov.

Včeraj okoli 17. ure so bili policisti obveščeni o požaru na območju Šentvida. Zagorelo je podrastje v gozdu. Gasilci so požar pogasili pri čemer so zaradi nedostopnosti terena uporabili tudi helikopter za gašenje. Policisti so kraj zavarovali, tekoma današnjega dne pa bodo opravili ogled kraja požara. Trenutno policisti še zbirajo obvestila v zvezi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, o vseh zbranih obvestilih pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Včeraj ob 10.50 smo bili policisti obveščeni tudi o požaru na ostrešju stanovanjske hiše v Podgorcih. Požar so pogasili gasilci. Poškodovan ni bil nihče, nastalo pa je za okoli 15.000 evrov materialne škode, po nestrokovni oceni. Policisti  so z ogledom kraja dejanja in z zbiranjem obvestil ugotovili, da je  do  požara  prišlo na balkonu stanovanjske hiše, ki je pokrit z lesenim nadstreškom.  Od tam se je požar razširil na ostrešje. Policisti sumijo, da je do požara prišlo zaradi slabo ugašenega cigaretnega ogorka na balkonu. O svojih ugotovitvah bodo policisti podali poročilo pristojnemu tožilstvu.

Na Ilovki na območju Kranja in Rudnem na območju Škofje Loke je včeraj popoldan zagorela podrast. Škoda ni nastala. V Radovljici pa je zvečer okoli 22. ure zagorel zabojnik za papir. Nastala je materialna škoda. Postopek še poteka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine