16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Pozor, v obtoku ponarejeni bankovci, predvsem za 50 evrov! So ga podtaknili tudi vam?

Policisti Policijske uprave Maribor obravnavajo povečano število kaznivih dejanj ponarejanja denarja. Neznani storilec/ci so v zadnjem obdobju v obtok spravili najmanj 55 ponarejenih bankovcev za 50 evrov.

Gre  za  ponaredke  nove  serije  50-evrskih bankovcev. Ponarejene bankovce spravljajo  v obtok na območju mesta Maribor in na območju Ptuja z okolico. V  obtok  jih  spravljajo predvsem na javnih prireditvah, kjer je ponarejen denar,  zaradi  velikega  števila  obiskovalcev in slabših delovnih pogojev (neustrezna  oprema  za  preverjanje  pristnosti  bankovca),  veliko  lažje spraviti v obtok. Za opisana kazniva dejanja je značilno to, da storilci na isti javni prireditvi spravijo v obtok več ponaredkov.

Glede  na  dosedanje  izkušnje  gre  za  storilce,  ki  s svojim videzom in obnašanjem  običajno  ne izstopajo od večine drugih obiskovalcev in tako ne vzbujajo  pozornosti  organizatorjev  prireditev  oz.  zaposlenih.  Neznani storilci   navadno   opravijo  nakup  cenejšega  blaga,  ki  ga  plačajo  s ponarejenim bankovcem za 50 evrov, saj jim je v interesu, da dobijo vrnjeno čim večji preostanek denarja.

V primeru, da ste sprejeli bankovec za katerega sumite, da je ponarejen, le-tega zadržite in takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113. Ponarejene in sumljive bankovce je namreč potrebno izročiti policiji. S stranko, ki je prinesla ponarejen bankovec se ne prepirajte, zapomnite si njen izgled, če odide z avtomobilom si zapišite registrsko številko vozila in model (če je le mogoče), nikakor pa ne ogrožajte svoje varnosti.

Tudi če ste prejeli bankovec, ki se vam zdi zgolj sumljiv, o tem takoj obvestite policijo. Skušajte si zapomniti kdaj, kje in od koga ste prejeli bankovec. Te informacije so pogosto zelo koristne pri iskanju storilcev teh kaznivih dejanj.

V kolikor se bo kasneje ob analizi denarja izkazalo, da je bil bankovec pristen, bo lastnik bankovca prejel vrnjeno njegovo protivrednost.

Zadnje novice

Sorodne vsebine