31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Pozor, nevarne razmere v gorah!

Gorenjski operativno komunikacijski center je v minulih 48 urah sprejel 15 obvestil o prometnih nesrečah z materialno škodo, 13 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju in tri v zasebnem prostoru, s  področja  kriminalitete pa naznanila sumov kaznih dejanj tatvina, vlom, lahka telesna poškodba in poškodovanje tuje stvari. V dveh postopkih je bila  zasežena manjša količina prepovedana droge, vodita se prekrškovna postopka. Obravnavana  je bila ena nesreča na smučišču in sprejeti obvestili o dveh nesrečah v gorah. Podanih je bilo 6 prijav požarov, od tega dvakrat za dimniški požar, preostali  požari  pa  so  nastali  v  naravi.  V  nobenem ni nastala materialna škoda. V Škofji  Loki  je občan včeraj policistom izročil denar, ki je bil najden v reži bankomata. Hrani se na Policijski postaji Škofja Loka.

 

Policisti opozarjajo  na  previdnost  v  gorah  in  zelo  zahtevne  razmere  v visokogorju. Zaradi  počitnic  so  smučišča  bolj  zasedena.  »Pozivamo  k varnemu smučanju in upoštevanju FIS pravil. Aktualne nizke temperature so zelo ohladile ceste, ki hladne ostajajo tudi  preko  dneva.  To  niso  razmere za udeležbo enoslednih vozil v prometu.  Vozniki  počakajte  na  ustreznejše  razmere,  nevarnost pa dodatno  povečujejo  še  uradne  jame,  pesek  od  posipa,  kondicija posameznika itd.«

Kriminalisti so obravnavali štiri vlome. Na  Poženiku  je  bilo  vlomljeno  v stanovanjsko hišo – lastniki ne pogrešajo ničesar. Včeraj  popoldan  je  bilo  na  Zoisovi  ulici  v Kranju vlomljeno v stanovanje in odtujen manjši znesek denarja ter zlatnine. V  Kranjski Gori pa je bilo danes ponoči vlomljeno v gostinski obrat in poslovni prostor.

V  petek  popoldan sta na smučišču na križanju dveh smučarskih  prog trčila dva smučarja. Okoliščine kažejo, da sta oba smučala prehitro. Utrpela sta zlome. Odpeljana sta bila v zdravstveno ustanovo.
Na  Storžiču  se  je včeraj pri hujšem padcu poškodoval planinec.  Pri  vzponu  na  zahtevno  goro je izgubil eno derezo, a mu je s pomočjo  drugih soplezalcev vseeno uspelo doseči vrh. Za sestop pa je potem povsem  narobe izbral zahtevno in nevarno Peto Žrelo, ki je grapa v severni steni  Storžiča,  njen  naklon  pa  je  med 40 in 50 stopinj. V kombinaciji pomrznjenega  snega in ledenih površin ter neustrezne opreme je tam zdrsnil in  hudo  padel.  Tržiški  gorski  reševalci  so  ga v vetrovnih razmerah z reševalno  opremo  prenesli  do  Doma  pod  Storžičem,  od  koder  je bil v zdravstveno ustanovo odpeljan z vojaškim helikopterjem.

Dereze  so  bile razlog tudi za padec planinca pri Blejski koči. Zdrsnil je med nameščanjem tega kosa opreme in se poškodoval.

Pazite  v gorah, ne podcenjujte razmer in ne precenjujte svojih sposobnosti in opreme, opozarjajo policisti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine