4.2 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Pozor, na gorenjskih cestah spet pokalo, krivci tudi tisti s starimi pnevmatikami

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel deset obvestil o prometnih nesrečah, pet prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter dve v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina. Kriminalisti so včeraj obravnavali še požar z materialno škodo.

 

Gorenjski policisti so bili v zadnjem dnevu obveščeni o treh prometnih nesrečah, v katerih so bila vsakič udeležena po tri vozila.

Škofjeloški policisti so eno od teh nesreč v Virmašah na avtobusni postaji in na območju prehoda za pešce obravnavali včeraj popoldan, medtem ko so kranjski policisti nalet treh vozil včeraj obravnavali proti večeru. O še eni taki nesreči so bili kranjski policisti obveščeni še danes zgodaj zjutraj. V vseh treh nesrečah je nastala samo materialna škoda na vozilih.

Nevarno ravnanje so policisti včeraj zaznali tudi na območju delovne zapore na Peračici v smeri Ljubljane, ki je tam tudi danes. Čeprav so vozniki nanjo opozorjeni pravočasno, še vedno prihaja do nenadnih zaviraj tik pred zaporo, vožnje na prekratki varnostni razdalji in radovednosti, ki odvrača pozornost od vožnje. Zjutraj sta tam včeraj trčili dve vozili.

Razlog za tovrstne prometne nesreče je v neprilagojeni hitrosti in neustrezni varnostni razdalji, premajhni pozornosti voznikov na dogajanje v prometu in ukvarjanje z vsem drugim, samo z vožnjo ne. Zato voznike prosimo, naj takrat ko vozijo, dejansko vozijo in spremljajo promet, saj bodo le tako lahko reagirali na mnogo situacij v prometu.

Včeraj proti večeru je motorist med Posavcem in Podnartom na cesti trčil v divjad, ki je poginila. Motorist ni bil poškodovan.

Posamezni motoristi še vedno vztrajajo na cesti in so v tem delu leta zelo ogrožena skupina udeležencev. Pri njih do hudih posledic lahko pride že pri nizkih hitrostih in so zelo izpostavljeni tveganjem. Zato morajo biti zelo previdni in pozorni.

Kranjski policisti so včeraj pozno popoldan obravnavali prometno nesrečo z udeležbo voznika osebnega avtomobila in otroka na skiroju. Okoliščine kažejo, da je otrok nenadoma zapeljal preko vozišča in trčil z voznikom avtomobila, ki je k sreči vozil počasi in je razmeroma hitro reagiral na otrokovo dejanje. Otrok je bil odpeljan v zdravstveno ustanovo, po podatkih policije pa je utrpel lahke telesne poškodbe.

Kranjskogorski policisti so včeraj v Zgornjesavski dolini kontrolirali zimsko   opremo   na vozilih. Na petih lokacijah so v sodelovanju s kranjskogorskim SPV in lokalnim mehanikom preverili kar 75 vozil, med njimi tudi eno tovorno vozilo in šolski avtobus. Voznikov in voznic tokrat niso ustavljali, ampak so ti na kontrolne točke prišli sami, večina zato, da bi slišala še drugo mnenje o stanju njihovega vozila in pnevmatik.

Na petih vozilih so imeli vozniki letne pnevmatike, najstarejše zimske so bile stare kar 16 let, letne pa sedem let. Manjše pomanjkljivosti so bile povezane še s stanjem akumulatorja in pomanjkanjem tekočin, ki so nujne za normalno   vožnjo. Velika večina pregledanih vozil pa je bila sicer pripravljena na zimo, če kateri še ni bil, pa je lastnik dobil potrebne informacije in še nekaj časa, da stvari uredi.

V splošnem so najpogostejše nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki jih policisti običajno ugotavljajo v kontrolah povezane z:

   –     neenakomerno izrabo pnevmatik;

   –     neustrezno globino profila pnevmatik;

   –     napačno nameščenimi pnevmatikami, kadar jih vozniki menjajo sami;

   –     starostjo pnevmatik;

   –     nepopolno obvezno zimsko opremo pri uporabi letnih pnevmatik – ni verig ali verigam enakovrednih pripomočkov, če pa so, niso nujno prave.

Zadnje novice

Sorodne vsebine