4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

Pozor, goljufov in drznih tatov vedno več – poglejte, na kako neslan način so si privoščili starejšo gospo!

Piše: C. R. 
“Včeraj popoldne smo dobili prijavo poskusa goljufije na domu,” sporoča PU Koper. Kot kaže, so si goljufi na zelo neslan način privoščili starejšo občanko. 
Zjutraj  so neznanci starejšo žensko v Ankaranu prepričevali, naj dvigne na banki  10.000  evrov  in  jih  prinese  domov. Ko bi jim izročila denar, bi preverili,  če  so  bankovci pristni (da niso ponarejeni). Moški jo je celo peljal  na  banko,  ker sama ne more hodit, vendar ji na banki denarja niso izročili,  ker  je  šlo  za  preveliko  vsoto.  Ko  je  prišla domov, so jo osumljeni  ponovno  poslali  na  banko, vendar denarja tudi tokrat ni mogla dvigniti. Storilci so zatem kraj zapustili. Policisti intenzivno preiskujejo poskus goljufije.

Poznamo  več  različnih  primerov  goljufij na domu. Storilci so izvirni in vedno  znova  iščejo  nove načine. Velikokrat poskušajo ogoljufati starejše osebe.  Policisti pozivajo starostnike, naj bodo posebno pozorni, ko jih na domu  obiščejo  neznanci.  Goljufi  se  oglasijo  kot  poštarji,  ki morajo dostaviti  pismo  ali  paket,  kot duhovniki, ki bi radi blagoslovili hišo, včasih celo kot policisti, ki iščejo domnevne tatove ali roparje.

Drzne tatvine storilci izvajajo na prefinjen in pretkan način. Oškodovanca, lastnika stanovanjske hiše zavedejo, da se bodo izvajale neka dela, meritve v   bližini,   osebe   se   predstavljajo   kot   delavci   komunalnih  ali telekomunikacijskih  podjetij, kot zbiralci, odkupovalci železa, ogledujejo si  teren,  da  preverijo,  kako  bodo  na  prefinjen način izvedli kaznivo dejanje. Goljufi so običajno na delu v parih. Medtem ko se eden pogovarja z žrtvijo, drugi išče dragocenosti in zlatnino po stanovanju. Storilec, ki je odpeljal žrtev stran od hiše, se nato vljudno poslovi. Oškodovanec običajno šele čez nekaj ur ali dni opazi, da je šlo za krajo.

Svetujemo,  da  se  s  starejšimi  doma  pogovorite.  Naj nikar ne spuščajo neznancev  v  hišo  in naj ne zapuščajo odprte hiše. Če oseb ne poznamo, ne odpiramo vrat. Če še naprej zvonijo ali zbijajo po vratih, svetujemo, da se takoj  pokliče  na 113, se opiše dogodek in policija bo v najkrajšem možnem
času reagirala, opozarja PU Koper.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine