1.8 C
Ljubljana
nedelja, 21 aprila, 2024

Pozor, direktorske goljufije!

Tudi na območju PU Maribor so v preteklem tednu zabeležili 3 primere poskusov spletnih goljufij, v katerih so storilci z uporabo ponarejenih e-sporočil poskušali prepričati zaposlene v gospodarskih družbah, da jim sporočilo pošilja odgovorna oseba družbe in da naj na račun določenih družb v tujino ali v Slovenijo nakažejo večjo količino denarnih sredstev.

 

“Kriminalistična preiskava tako poteka v smeri preiskovanja sumov storitve poskusa kaznivega dejanja goljufije in zlorabe osebnih podatkov. Dosedanje ugotovitve kažejo, da so IP- naslovi, s katerih so poslana lažna sporočila, tuji.

Omenjene spletne goljufije imenujemo “direktorske goljufije” (CEO fraud), tovrsten način izvrševanja kaznivih dejanj pa je razširjen po vsem svetu. Način delovanja storilcev je, da z uporabo elektronskih sporoči, poslanih s ponarejenih e-poštnih računov vodstvenih delavcev podjetja in s telefonskimi klici, zaposlenim naročijo, da denar nakažejo na bančni račun druge družbe, ki je praviloma ustanovljena izključno z namenom izvršitve kaznivih dejanja in so praviloma iz tujine.

Zaposlenim v gospodarskih družbah svetujemo, naj bodo previdni in naj se prepričajo oziroma pri odgovornih osebah preverijo, ali so naročilo res podali oni, oziroma naj ‘okrepijo’ instrument za verifikacijo v smislu, da je verifikacija nakazila potrebna s strani vsaj dveh ali treh oseb, preden se transakcija izvede. Posebej naj bodo pozorni, ko gre za nakazila na račune družb, s katerimi gospodarska družba do sedaj ni poslovala,” so sporočili iz PU Maribor.

Več: https://www.policija.si/index.php/sl/preventiva-/kriminaliteta/85761-podjetniki-zavarujte-se-pred-novimi-naini-spletnih-prevar

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine