17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Pozitivne izkušnje evropskih policij in manj poškodb: s prvim septembrom tudi slovenska policija uvaja uporabo električnih paralizatorjev

Od jutri, 1. septembra 2020, bodo slovenski policisti v izjemnih varnostnih primerih za obvladovanje nevarnih oseb lahko uporabili tudi električne paralizatorje. Seveda le takrat, ko bo to nujno in bodo izpolnjeni točno določeni zakonski pogoji.

Električne paralizatorje sicer že vrsto leto uporabljajo policisti večine držav Evropske unije in njihove izkušnje so pozitivne, saj paralizatorji zmanjšujejo možnosti poškodb v najzahtevnejših policijskih postopkih. Trenutno ima slovenska policija 20 električnih paralizatorjev, za njihovo uporabo pa je usposobljenih 237 policistov. Vsi postopki se bodo snemali, osebam pa bo po morebitni uporabi vedno zagotovljen tudi zdravstveni pregled.

Večina ljudi paralizatorja nikoli ne bo izkusila. Namreč njegova uporaba je smerjena zgolj na najhujše kršitelje, ki s svojimi nasilnimi dejanji in grožnjami po življenju tudi po večkratnih opozorilih policistov ne bodo želeli prenehati.

Vse v zvezi z električnim paralizatorjem sta na današnji novinarski konferenci predstavila Vladimir Ilič in Matjaž Čuček iz Sektorja za policijska pooblastila in preventivo v Službi generalnega direktorja policije, o zdravstvenem vidiku njegove uporabe pa je spregovorila mag. Renata Rajapakse iz Ministrstva za zdravje.

Video posnetke lahko snamete na tej povezavi:
https://we.tl/t-eUGhZIr5YU

Več informacij najdete v sporočilu za javnost na spletni strani policije:
https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/105582-pozitivne-izkusnje-evropskih-policij-in-manj-poskodb-s-prvim-septembrom-tudi-slovenska-policija-uvaja-uporabo-elektricnih-paralizatorjev

 
Vir: MNZ GPU

Zadnje novice

Sorodne vsebine