22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Požar v zbirnem centru za embalažo v Dragonji pogašen, domnevajo, da je šlo za samovžig

Požar v zbirnem centru za embalažo v Dragonji, kjer je zagorelo v petek popoldan, je pogašen. Gasilci so po nočni požarni straži intervencijo zaključili danes ob 7. uri, saj se požar ponoči ni ponovil, je za STA pojasnil vodja intervencije Denis Slavec iz Gasilske brigade Koper. Pri gašenju je sodelovalo okoli 50 gasilcev s 16 gasilskimi vozili.

 

Vzroka požara po besedah Slavca še ne poznajo, najverjetneje pa je šlo za samovžig. Več bo pokazala preiskava.

Na deponiji, kjer je zagorelo, je sicer okoli 200 ton različnih odpadkov, od stekla, papirja, sveč do plastike in pločevink. Ogenj je preskočil z manjšega na večji kup, kjer se nahaja od 160 do 170 ton odpadkov. Gasilci so zato požar presekali s kopači, da se ni razširil.

Zaradi dima so v petek pozvali vaščane bližnjih vasi Krkavče in Sveti Peter, da zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem. Tudi gasilci so med intervencijo nosili zaščitne maske, a zaradi dima nobeden od njih ni imel zdravstvenih težav.

Na prizorišče požara je v petek prišel tudi državni sekretar na ministrstvu za okolje Marko Maver. “V naslednji dneh pričakujem, da bodo tudi inšpekcijske službe opravile svoje delo. Na ministrstvu za okolje in prostor pa imamo že pripravljeno uredbo o požarni varnosti z namenom, da se zmanjša riziko, da pride do tovrstnih požarov,” je napovedal.

Direktor družbe Okolje Piran Gašpar Gašpar Mišič je po ogledu kraja požara v petek izrazil presenečenje, da je hidrantno omrežje podhranjeno in ni delovalo, kot je treba. Ob tem je pojasnil, da morajo nujno celotno območje zbirnega centra opremiti s termokamerami, da bi dovolj zgodaj zaznali vsako spremembo v temperaturi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine