7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Poskus spletne prevare v znesku 45.000 evrov

Jeseniški policisti so včeraj obravnavali poskusa spletne prevare z lažnim zahtevkom za nakazilo denarja prek elektronskega sporočila. Storilec je ciljal na računovodstvo ustanove, da bi izvedeli plačilo računa v znesku 45.000 evrov.

 

Do nakazila ali prenosa denarja ni prišlo, ker so se zaposleni znotraj organizacije z odgovornimi prej posvetovali o zahtevku.

Podobno je bilo tudi prejšnji teden, ko so storilci poskušali ogoljufati izobraževalno institucijo na Gorenjskem. Z lažnega elektronskega naslova s pravimi podatki odgovorne osebe so računovodkinji v slovenskem jeziku takrat poslali dokaj prepričljiv zahtevek za plačilo 45.000 evrov.

Do plačila ni prišlo. Podatke o naslovnikih storilci lahko pridobijo iz javno dostopnih virov in na podlagi teh informacij potem ponaredijo zahtevek za plačilo in podatke o pošiljatelju ter zahtevajo določeno transakcijo. Zaposleni v organizacijah naj zato ravnajo previdno in naj se pred izvedbo transakcij prepričajo
oziroma pri odgovornih osebah še pred začetkom postopka nakazila preverijo, ali so naročilo res podali oni. Priporočljiva je tudi uporaba instrumenta verifikacije zahtevkov za plačila s strani odgovornih oseb.

Zadnje novice

Sorodne vsebine